Mayeur boos op Francken: 'Aanpak toont N-VA-afkeer van Brussel'

© brusselnieuws.be
11/09/2015

De Brusselse burgemeester Yvan Mayeur (PS) is zwaar teleurgesteld door de manier waarop staatssecretaris Theo Francken (N-VA) het vluchtelingendossier aanpakt. “Snel wat bedden zetten is niet genoeg.”

Mayeur doet zijn uitspraken in een interview met De Standaard. Hij wijst er onder meer op dat hij aan premier Michel om een degelijke opvang heeft gevraagd.

“Premier Charles Michel vroeg mij wat er nodig was. Ik zei: humane, kwaliteitsvolle opvang voor 500 mensen, 24 uur op 24, en met degelijk sanitair. “Oké”, antwoordde de premier. En wat doet Francken vervolgens? Hij creëert enkel nachtopvang, zonder fatsoenlijke toiletten.”

“Ons land is verplicht om asielzoekers op een humane manier op te vangen”, zegt Mayeur nog. “Theo Francken is de bevoegde staatssecretaris, hij moet daar voor zorgen. Snel wat bedden zetten in het WTC III-gebouw ontslaat hem niet van die plicht. Als er chaos is, heeft hij die zelf gecreëerd.”

Francken zou onder meer voorgesteld hebben om Heizelpaleizen te confisqueren voor opvang en ook het Amerikaans Theater zou genoemd zijn. Maar die voorstellen noemt Mayeur niet serieus. “Dat zijn uitspraken die de N-VA-afkeer van Brussel in de verf zetten.”

Mayeur ziet ook een ommezwaai in de houding van Francken. "In de zomer dacht ik, net als veel Franstaligen, dat Francken niet slecht bezig was. Hij deed tenminste zijn werk. Maar sinds zijn voorzitter terug is uit vakantie en vanuit Antwerpen de plak zwaait, is er van solidariteit geen sprake meer. Dat is het gevolg van een xenofoob, anti-Brussels beleid."

Mayeur geeft ook nog aan dat er geen overleg is geweest tussen hem en Francken en dat dat voor hem ook niet meer hoeft.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni