Yvan Mayeur 13
© Marc Gysens

Er is een probleem met het personeelsbeheer bij de PS, zegt Brussels burgemeester Yvan Mayeur (PS). De partij stelt zich te weinig open voor militanten en verkozenen, en wordt te veel gestuurd door de kring rond de voorzitter. "We moeten ons concentreren op de steden en daar een echt alternatief bieden."

"Men moet ophouden met het sturen van de partij vanuit de G9 (het informele orgaan rond de partijvoorzitter, red)", zegt Mayeur zaterdag in L'Echo.

Volgens Mayeur is de debatcultuur in de partij steeds meer naar de achtergrond verdwenen, en stelt de PS zich nog te weinig open voor militanten en verkozenen. "Het gaat om het overleven van de PS", zegt hij. "Links heeft debat nodig, we moeten onszelf in vraag stellen."

Mayeur geeft ook kritiek op het partijbureau, dat "zijn gewicht en belang verloren" heeft.

Dat alles maakt dat er vaak niet geluisterd wordt naar wat mensen buiten de G9 te vertellen hebben, zegt hij. "Als OCMW-voorzitter hing ik twintig jaar lang aan de alarmbel over de torenhoge werkloosheid in Brussel. Daardoor kreeg ik het etiket van stoorzender. Mijn mening is ondertussen niet veranderd: er gebeurt niet genoeg om de werkloosheid te bestrijden. "

Redders van de Natie
Volgens Mayeur moeten degenen die binnen zijn partij hoopten om "na een paar maanden als Redders van de Natie terug aan de macht te komen", die fantasieën opgeven. "We moeten aanvaarden dat we de komende jaren federaal niet meedoen, en tonen dat we in het Gewest en de grote steden, waar we wel aan de macht zijn, de mensen een echt alternatief kunnen bieden."

Het succes van de extreemlinkse PVDA*PTB maakt Mayeur bang. "Het is een dogmatische partij. Ze vertrekken van een afgewerkt model en denken van daaruit alles te weten. Maar zo werkt de wereld niet. Ze hebben een discours, maar geen oplossingen. Dus dienen ze nergens toe. Het zijn populisten, het is politieke marketing."

Citroën
Mayeur geeft ook nog commentaar op de aankoop van het Citroëngebouw door het Gewest, dat er een museum wil onderbrengen.

"Daar is de kans gemist om een gedurfde architecturale keuze te maken. Er was een aanzet, met plannen rond de Ninoofsepoort. Maar de durf en het politiek akkoord ontbraken. Maar er is een akkoord nu, dus ik schaar me erachter."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni