Massa volk voor eerste koopzondag in Vijfhoek

© brusselnieuws.be
24/05/2015

De winkels in de Vijfhoek mochten zondag voor het eerst de deuren opendoen, nu de zone haar erkenning als toeristische zone op zak heeft. Door het zonnige weer was het op de koppen lopen in het centrum. Een vakbondsdelegatie overtuigde het personeel van minstens zes winkels toch dicht te blijven.

Tot nu toe was een zondagsopening slechts zes keer per jaar toegelaten, maar voortaan kan het dus elke week.

De winkelketens in de Nieuwstraat hebben voorlopig besloten enkel de eerste zondag van de maand open te doen, maar op de allereerste shoppingzondag deden ze ook mee. Voor de bodemprijzenketen Primark stond om twaalf uur alweer de vertrouwde rij van een 200-tal shoppers aan te schuiven. Ook in de andere winkels was het erg druk.

Bang voor zondagspremie
Een gemeenschappelijke vakbondsactie slaagde er echter in het personeel van minstens zes winkels, waaronder Zara en H&M, te overtuigen alsnog de deuren dicht te houden.

Vooral leden van voornamelijk de christelijke bediendenvakbond LBC-NVK aan het Brusselse Muntplein kwamen opdagen, in totaal een honderdtal.

De vakbonden zijn bang dat het extra loon dat werknemers nu nog uitbetaald krijgen voor zondagswerk onder druk zal komen te staan. Ze geloven ook niet dat dat een zondagsopening extra omzet en daardoor nieuwe banen zal genereren. Daarnaast vinden ze het een inbreuk op het gezinsleven.

Vooral bij grotere winkels met vakbondsvertegenwoordiging vonden de vakbonden gehoor. Zo sloten H&M en Zara in winkelcentrum City2 de deuren, net als Hunkemöller en Jules in de Nieuwstraat.

De politie was in groten getale aanwezig, maar moest niet tussenbeide komen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni