Zuidmarkt

Markten gaan door, late metro vanaf maandag

© brusselnieuws.be
27/11/2015

Dit weekend kunnen de markten in het Brussels gewest doorgaan. Dat heeft de Gewestelijke Veiligheidsraad beslist naar aanleiding van de verlaging van het dreigingsniveau. De metro rijdt vanaf maandag opnieuw volgens het boekje, dus ook na 22 uur.

"De activiteit op de markten, in de winkelcentra en in de winkelstraten komt vanaf dit weekend opnieuw volledig en normaal op gang", klinkt het in een persbericht van minister-president Rudi Vervoort (PS).

De scholen wordt, in overleg met de Gemeenschappen gevraagd om vanaf maandag "de activiteiten terug volledig normaal te hervatten." Vervoort benadrukt dat "de scholen nooit een doelwit geweest zijn."

De metro rijdt vanaf maandag opnieuw tot na middernacht. Het hele weekend sluiten de metrostations om 22 uur. Dat wil zeggen dat de laatste doorkomst in de meeste stations nog vroeger is. Het tram- en busnet rijdt wel normaal, inclusief het nachtnet Noctis en de ondergrondse delen van het tramnet (de premetro).

"Onze eerste doelstelling is om zeer spoedig te komen tot een volledige hervatting van alle activiteiten in Brussel", aldus Vervoort. "Ik wil daarbij bijzonder duidelijk zijn: Brussel laat zich niet gijzelen door de terreur, nu niet en in de toekomst niet."

Voor grote evenementen waar veel mensen samenkomen, zoals sport- of cultuurevenementen of toeristische sites, zal het normale leven "zo spoedig mogelijk" en in functie van de beschikbare capaciteit van elke politiezone hernemen.

"Waakzaamheid blijft geboden, net zoals in de rest van het land. Maar nu moeten vooral de rust en het vertrouwen terugkeren", besluit Vervoort, die de Brusselaars en alle betrokkenen bedankt voor de "voorbeeldige houding, de waardigheid en de koelbloedigheid" tijdens de "zware beproeving" afgelopen week.

Dreigingsniveau 4 in Brussel

Wat zijn de gevolgen van het verhoogde dreigingsniveau in Brussel? En hoe staat het met het onderzoek? U leest er alles over in ons dossier. 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Dreigingsniveau 4 in Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni