Koning Boudewijnstadion memorial van damme

Mannen en vrouwen in zelfde hordenloop op Memorial

© Belga
09/09/2015

De Memorial Van Damme pakt vrijdag uit met een experiment. Vlak voor het internationale programma zal er om 19u30 een gemengde horderace worden gelopen.


"Atletiek is de oudste sport ter wereld, en dus moeten we ook durven vernieuwen", zo verklaarde Cédric Van Branteghem woensdag op een persconferentie.

"We hebben ervoor gekozen vier mannen en vier vrouwen tegen elkaar te laten lopen in een hordewedstrijd", verraste Van Branteghem, die sinds 1 september bij Golazo aan de slag is als rechterhand van organisator Wilfried Meert. "Dat is een primeur. De mannen zullen zoals gewoonlijk 110 meter lopen en de vrouwen 100 meter. Ook de hoogtes van de horden zullen verschillend zijn voor mannen en vrouwen. De standaardhoogte van andere wedstrijden wordt gerespecteerd. Voor de veiligheid laten we wel baan 5 vrij. Dat is de luxe die we hebben in het Koning Boudewijnstadion met negen banen."

"Met uitzondering van de geblesseerde Damien Broothaerts hebben we de vier snelste Belgische mannen kunnen strikken op deze afstand. En ook het vrouwelijk deelnemersveld is zeer goed gestoffeerd. De mannen zullen een beetje jagen op de vrouwen. Ik verwacht alvast een heel snelle race."

In de Diamond League-meeting van vorige week in Zürich werd het polsstokspringen gehouden in een treinstation. Dat kadert een beetje in de vernieuwingsdrang die er heerst in de atletiek. "Atletiek is de oudste sport ter wereld, en dus moeten we ook durven vernieuwen", aldus Van Branteghem. "De zogenaamde 'street races' zijn in opkomst en in Brussel zouden we in de toekomst zeker ook zoiets willen integreren in het programma."

De organisatie meldde overigens ook dat Philip Milanov voor aanvang van de meeting in de bloemetjes zal worden gezet. De discuswerper werd in Peking de eerste Belgische zilveren medaille-winnaar op een wereldkampioenschap atletiek.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni