Manifestatie tegen islamofobie op Poelaertplein

© brusselnieuws.be
01/02/2015

Zondagmiddag zijn enkele honderden mensen bijeen gekomen op het Poelaertplein voor het Justitiepaleis. De manifestanten protesteren tegen islamofobie en discriminatie.

Aanleiding zijn de recente aanslagen in Parijs en de verschillende acties tegen terroristen in ons land. Volgens de organisatoren maken te veel mensen geen onderscheid tussen die terroristen en de moslimbevolking in het algemeen. De angst en haat tegenover moslims is volgens de manifestanten aanzienlijk toegenomen de laatste weken.

"We zijn hier omdat we willen laten zien dat we zowel moslims als burgers van deze samenleving zijn", klinkt het bij de organisatie. "We moeten dringend het onderscheid maken, ook en vooral in de media, tussen moslims en terroristen. Die extremisten maken geen deel uit van onze gemeenschap, zij vertegenwoordigen ons niet. De immense meerderheid der moslims wil niet liever dan in vrede samenleven."

"Het is niet normaal dat wij ons steeds opnieuw moeten verantwoorden voor de misdaden van enkelingen, dat we steeds opnieuw moeten bewijzen dat we niet gewelddadig zijn, dat we geen kwaad in de zin hebben. Het is alsof er aan alle christenen zou gevraagd worden om zich te distantiëren van de Ku Klux Klan."

Volgens de manifestanten ondermijnt de stigmatisering ook de toekomst van heel wat jongeren in Brussel en andere steden. "In Sint-Jans-Molenbeek alleen al zijn er bijvoorbeeld bijna 17.000 jongeren, waarvan misschien enkelen jihadist geworden zijn. We moeten opletten dat we niet ook al die anderen gaan stigmatiseren als potentiële terroristen. Zij vormen de toekomst van onze samenleving en we moeten hen alle kansen geven om deel uit te maken van die samenleving."

De manifestatie viel samen met World Hijab Day, de dag waarop vrouwen het recht opeisen om een hoofddoek te dragen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni