Magnette pleit voor Waals-Brusselse natievorming

© brusselnieuws.be
05/01/2013
Paul Magnette (PS), straks officieel burgemeester van Charleroi, roept Franstalige talenten, ondernemers, media en politici op om werk te maken van een Waals-Brusselse natie, naar het voorbeeld van de Vlaamse.

Volgens Magnette is er een sterke band tussen Brussel en Wallonië maar worden de talenten en kwaliteiten van Franstalig België niet naar waarde geschat omdat er, in tegenstelling tot Vlaanderen, geen natiegevoel bestaat.

"We hebben een groep vaderlandslievende ondernemers nodig in Wallonië", aldus Magnette in Le Soir. "Een Vlaamse ondernemer die het maakt, crëert extra bedrijven voor zijn zoon en zijn dochter. Een Waalse ondernemer verkoopt zijn fortuin en gaat golfen in Spanje. Het is een boutade van een Vlaamse ondernemer maar er is iets van aan. De siderurgie is ingestort en het kapitaal is gevlucht."

Ook op cultureel vlak speelt het gebrek aan natiegevoel parten, klinkt het nog. "We hebben fenomenale talenten in de architectuur, in design, mode en gastronomie maar we valoriseren ze niet. Vlaanderen heeft een natie gevormd via zijn media en valoriseert zijn mensen. Wij moeten ook een natie vormen."

Magnette kijkt ook naar Vlaanderen om Charleroi nieuw leven in te blazen. "De Vlamingen hebben de stad herontdekt als een plek om te wonen, te fietsen... wij moeten ook werk maken van die nieuwe stedelijke dynamiek."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni