Rachid Madrane

Madrane pleit voor open jeugdinstelling in Brussel

© FM Brussel
16/09/2014

Geen gesloten jeugdgevangenis, maar een open instelling voor jonge delinquenten. Dat wil Rachid Madrane (PS), minister voor Hulp aan Jongeren in de Franse Gemeenschap, realiseren in Brussel. Criminologe Els Dumortier betwijfelt of dat zinvol is.

Het idee voor een Brusselse jeugdinstelling dook eerder al op, maar werd tot nu toe niet echt concreet. Madrane wil het nu over een andere boeg gooien, met een open instelling. "Ik wil een pilootproject voor Brussel, met een nieuwe formule", zegt hij in Le Soir.

"De open aanpak moet toelaten om beter samen te werken met de familie en andere betrokkenen. De jongeren zouden gebruik moeten kunnen maken van de bestaande sport- en andere infrastructuur in de buurt. Het gaat erom iets op te bouwen met die jongeren. Vroeg of laat komen ze immers toch opnieuw in de samenleving terecht."

Heel concreet is het project nog niet. Madrane heeft aan kinderrechtencommissaris Bernard De Vos gevraagd om enkele mogelijke pistes uit te werken.

VUB-criminologe Els Dumortier stelt zich vragen bij de roep om een jeugdinstelling. Ze gelooft meer in preventieve investeringen. "We weten dat het gaat om sociaal kwetsbare jongeren, afkomstig uit armere buurten met minder goede scholing en weinig jobmogelijkheden", zegt ze aan FM Brussel. "Het lijkt ons dan ook beter om te investeren in die buurten, scholen, woningen enzovoort."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni