Maandag spoorhinder in heel het land verwacht

© brusselnieuws.be
20/11/2014

Komende maandag roepen de bonden op tot staking in Antwerpen, Limburg, Luxemburg en Henegouwen. Dat zal ook gevolgen hebben voor het treinverkeer in de rest van het land, dus ook Brussel, vreest de NMBS.

Maandag vindt de eerste regionale actiedag van de bonden plaats.

Hoewel vooral de gevolgen voor Antwerpen, Limburg, Luxemburg en Henegouwen voelbaar zullen zijn, is de kans groot dat ook in de rest van het land het treinverkeer spaak zal lopen.

“De acties zullen in het noordoosten en zuidwesten van het land plaatsvinden. Door hun verspreiding over het land en de configuratie van het netwerk dreigen deze een nationale weerslag op het treinverkeer te hebben, vooral in de provincies Henegouwen, Waals-Brabant, Limburg en Antwerpen”, aldus de NMBS-website.

De NMBS raadt dan ook aan op zoek te gaan naar andere transportmiddelen tussen zondagavond en maandagavond.

Vakbondsman Luc Piens bevestigt dat in Knack, al zal er volgens hem wel degelijk gereisd kunnen worden. "Er zullen gevolgen zijn elders in het land, maar het is niet de bedoeling dat het spoor platligt", zegt hij.

Ook voor de internationale ritten van Thalys, Eurostar, TGV, ICE en Beneluxtrein wordt hinder verwacht.

Vooral op de Thalysverbinding van en naar Amsterdam worden er treinen geschrapt, maar ook de verbindingen van en naar Parijs kunnen wijzigingen ondervinden. De hinder strekt zich uit over verschillende dagen: zowel zondagavond, maandag als dinsdagochtend worden er treinen geannuleerd.

Andere toestellen leggen enkel het deel tussen Brussel en Parijs af, en schrappen hun parcours over Nederland. De Thalystrein van zondagavond tussen Parijs en Luik zal uitzonderlijk stoppen in Brussel-Zuid en niet in de Waalse stations.

Op maandag 1 december wordt er gestaakt in Oost- en West-Vlaanderen, Namen en Luik. Een week later zijn Waals- en Vlaams-Brabant en Brussel aan de beurt. Op 15 december volgt dan de nationale stakingsdag.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni