De Brusselse agenten protesteren maandagochtend aan het commissariaat in de Paleizenstraat. De actie komt er na de heisa rond agenten die vanaf 1 september het verkeer moeten regelen zonder gezelschap van een gewapende collega.

Dat meldt La Dernière Heure zondag.

Sinds de aanslagen op Charlie Hebdo en de verijdelde aanslagen op politiekantoren door teruggekeerde Syriëstrijders, staat het dreigingsniveau voor politiekorpsen op niveau drie. Agenten van politie, die geen wapen mogen dragen, mogen bij de Brusselse lokale politie sindsdien niet meer alleen de straat op, maar slechts in het gezelschap van een inspecteur, die wel een wapen mag dragen.

Vorige week had de korpsleiding aangekondigd dat de agenten op 1 september, wanneer er heel veel verkeer verwacht wordt in de hoofdstad, in ploegen van twee en ongewapend het verkeer zouden moeten regelen. Die aankondiging zorgde voor onrust, en protest van de vakbonden. De korpsleiding had daarop laten weten dat de ploegen in de meeste gevallen gemengd zouden zijn, met één politieagent en één politie-inspecteur, en er steeds een snelle interventieploeg in de omgeving zou zijn.

Volgens de vakbonden blijkt nu uit een mededeling van de korpsleiding dat "de agenten slechts vergezeld zullen zijn van een inspecteur, voorzover de operationele capaciteit dat toelaat".

De vakbonden begrijpen naar eigen zeggen niet dat er op een korps met 2.000 mensen onvoldoende personeel zou zijn om gemengde ploegen te organiseren en houden daarom de protestactie.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni