© DDS & Partners Architects

Luxehotel in oud Gesùklooster stapje dichterbij

© FM Brussel
22/10/2014

Ook na een tweede openbaar onderzoek krijgt het project voor een luxehotel in het voormalige Gesùklooster een positief advies. De vergunning zou begin 2015 moeten volgen. "We zullen erop toezien dat het project wordt uitgevoerd", zegt burgemeester Emir Kir (PS).

In het oude kloostergebouw, tot een jaar geleden gebruikt als kraakpand, zouden niet alleen 75 hotelkamers komen maar ook horeca en 71 appartementen.

Begin juli was er al eens een gunstig advies van de overlegcommissie, maar daar waren toen enkele voorwaarden aan verbonden. Zo vroeg de gemeente onder meer om ook appartementen met meer dan twee kamers te realiseren.

Om procedures te vermijden verkoos Sint-Joost om het openbaar onderzoek te herbeginnen. Nu de overlegprocedure tot een goed einde is gebracht, kan de vergunning in principe vrij snel volgen. "We zullen erop toezien dat het project wordt uitgevoerd", zegt burgemeester Emir Kir (PS) in Le Soir. Kir uitte eerder twijfels over het engagement van de eigenaar van het gebouw.

Twee eerdere bouwaanvragen voor het hotelcomplex draaiden op niets uit. Een eerste werd geweigerd door de gemeente, de tweede mondde wel uit in een vergunning maar die werd vernietigd door de Raad van State na een klacht van enkele verenigingen. Zij eisten dat in het project ook woningen zouden komen.

Het hotelproject gaat ondertussen al bijna tien jaar mee. Het kloostercomplex aan de Kruidtuin staat al meer dan dertien jaar leeg. In tussentijd is het wel vaak als kraakpand gebruikt. Vorig jaar zijn nog ongeveer 200 mensen zonder papieren uit het klooster gezet.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni