Luckas Vander Taelen schrijft 'Berichten uit Brussel'

© tvbrussel
21/09/2010
Luckas Vander Taelen is in de pen gekropen en doet op zijn manier letterlijk een boekje open over Brussel. Tvbrussel vroeg hem uit over zijn nieuwe boek 'Berichten uit Brussel'. "Gemeenten moeten gereduceerd worden tot entiteiten dichtbij de mensen."

"Het is een boek waarin ik drie dingen vertel," zegt Luckas Vander Taelen. 'Hoe ik in Brussel terechtgekomen ben en hoe ik ben beginnen schrijven. Ik geef ook een soort toekomstplan voor Brussel mee."

Vander Taelen schreef het boek niet uit uit frustratie, maar uit betrokkenheid: "We mogen onze kop niet in het zand steken. We moeten de problemen benoemen, anders kunnen we ze niet oplossen."

Acht maanden geleden begon hij aan het boek, maar de timing van publicatie komt hem nu goed uit. "We moeten met z'n allen nadenken wat we van Brussel verwachten, van kleine hoofdstad naar belangrijk Europees centrum."

Sneer naar burgemeesters
In het boek haalt Vander Taelen uit naar de negentien burgemeesters. "Gemeenten moeten gereduceerd worden tot entiteiten dichtbij de mensen. Het politiek gewicht moet naar het gewest," meent hij.

Volgens Vander Taelen wordt Brussel geconfronteerd met problemen die de gemeenten niet kennen. en dus door de gewesten moeten opgelost worden.

Nu
"Het moet nu gebeuren," zegt hij. "Er komen heel veel andere bevolkingsgroepen bij en we moeten formules bedenken om in deze stad op een harmonieuze manier samen te leven. Daarom mogen de burgemeesters hun eigen machtspositie niet belangrijker vinden dan de evolutie van de stad".

Of het nog goed komt met Brussel? "Dat moet," zegt hij vastberaden. "Ik woon hier al dertig jaar, en wil hier nog lang blijven. Maar we moeten er nú aan werken."

:: "Berichten uit Brussel, leven in de hoofdstad" is uitgegeven bij Houtekiet / Linkeroeveruitgeverijen en ligt sinds deze week in de boekenwinkel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni