Luchtkwaliteit in Brussel even slechter dan in Peking

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
21/03/2015

De luchtkwaliteit in Brussel was vrijdag slechter dan die van Peking. Dat bevestigt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) aan brusselnieuws.be. Het daggemiddelde voor fijn stof lag twee keer zo hoog dan de Europese grenswaarde van 50 microgram per kubieke meter. Op jaarbasis doet Peking het echter veel slechter.

De luchtkwaliteit in Brussel was vrijdag slechter dan die van Peking. Dat bevestigt Frans Fierens van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) aan brusselnieuws.be. Het daggemiddelde voor fijn stof lag twee keer zo hoog dan de Europese jaarnorm. Op jaarbasis doet Peking het echter veel slechter.

'Nobody seems to care in Brussels'
Paul De Grauwe, professor aan de London School of Economics and Political Science en gewoon hoogleraar emeritus aan de Katholieke Universiteit Leuven, stuurde gisteren/vrijdag een boze tweet de wereld in: ‘Air quality (PM2.5) in Brussels now worse than in Beijing, Shanghai and London. Nobody seems to care in Brussels.’ Allicht een verwijzing naar de ruime aandacht voor de gedeeltelijke zonne-eclips, terwijl de vervuilingspiek onder de radar bleef.

Het daggemiddelde van fijn stof concentraties voor stofdeeltjes met een diameter kleiner dan 2,5 micrometer, de zogenaamde pm2.5, lag in het Brussels gewest op 92 microgram per kubieke meter (µg/m3). In Neder-Over-Heembeek bedroeg het daggemiddelde zelfs 110 µg/m3. Dat blijkt uit de cijfers die Ircel haar website publiceert. Het piekmoment was iets na 12 uur, toen de waarde in Neder-Over-Heembeek 135 µg/m3 bedroeg voor de kleine stofdeeltjes.

Deze kleine fijnstofdeeltjes zijn de gevaarlijkste, want hoe kleiner, hoe dieper ze in de longen kunnen doordringen.

'Uitzonderlijk'
Wetenschappelijk medewerker en administratief directeur Frans Fierens van Ircel relativeert. “Voor deze deeltjes hanteert Europa geen daggrens, wel een jaargrens: Over een jaar gemeten mag de grens van 25 microgram niet worden overschreden. En daar liggen we duidelijk onder”, zegt Fierens. De vervuiling lag enkel uitzonderlijk hoger dan in Peking, terwijl de Chinese hoofdstad haast elke dag met piekwaarden zit.”

“Bovendien gaat het hier om secundair fijn stof, niet primair fijn stof zoals roetdeeltjes afkomstig van diesel. Secundair fijn stof wordt algemeen als minder gevaarlijk voor de volksgezondheid beschouwd als primair fijn stof, hoewel daar onder wetenschappers geen eensgezindheid over bestaat”, aldus Fierens. "De waarden voor het primaire fijn stof vielen goed mee."

“Dat secundair fijn stof is het gevolg van ingewikkelde fysico-chemische reacties in de atmosfeer tussen stikstofoxiden afkomstig van het dieselverkeer en de amoniakemissies uit de landbouw.”

Waarom lagen de cijfers gisteren en de voorbije dagen zo hoog ? "Dat komt omdat men in de landbouw in het voorjaar volop aan het bemesten is. De waarden lagen in de hele regio van Noord-Frankrijk, België, Nederland en het westen van Duitsland zeer hoog. Sinds vandaag gaat het veel beter. Dat komt door de stevige westenwind, die de vervuiling in zuid-oostelijke richting verplaatst."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni