Lokale Nederlandstalige bibliotheken doen het goed

© FM Brussel
10/09/2014

Almaar meer Brusselaars ontlenen boeken, films en cd’s bij de lokale Nederlandstalige bibliotheken in Brussel. Het afgelopen jaar telden de gemeentelijke bibliotheken 38.500 actieve leners, blijkt uit cijfers die FM Brussel opvroeg. Dat zijn er 14.000 meer dan acht jaar geleden.

Niet alleen komen er meer mensen naar de bibliotheek, er wordt ook steeds meer uitgeleend. Tegenover 2006 is het aantal ontleningen met 400.000 gestegen van 632.000 naar iets meer dan een 1 miljoen ontleningen per jaar. Dat blijkt uit cijfers die FM Brussel opvroeg.

Bezoekers vinden vooral een persoonlijke service en de nabijheid van de bibliotheek belangrijk. Zo zet de bibliotheek van Schaarbeek erg in op zichtbaarheid en dienstverlening. En dat loont, zegt bibliothecaris Nadine Christiaens. “We hebben de afgelopen jaren alleen maar een stijging gehad van gebruikers en aantal uitleningen. We zetten al jaren in op persoonlijke service en staan de mensen met raad en daad bij in hun keuze van boeken en andere materialen.”

De bibliotheek van Schaarbeek werd in 1993 opgericht maar verhuisde in 2007 naar haar huidige locatie aan de Lambermontlaan in het midden van de gemeente. “Die ligging en zichtbaarheid heeft ons enorm veel klanten opgeleverd,” zegt Christiaens aan FM Brussel. “Maar we concentreren ons niet alleen op deze plaats, maar proberen ook zoveel mogelijk aanwezig te zijn op evenementen om ons ook buiten de bibliotheek zelf kenbaar te maken.”

Eerder deze week raakte bekend dat Muntpunt in het centrum van Brussel-Stad veel bezoekers lokt, maar zowel uitleningen als ledenaantallen ziet kelderen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni