Literair tijdschrift wijdt themanummer aan Brussel

Sara De Sloover
© brusselnieuws.be
10/12/2014

Het Antwerpse literaire tijdschrift Gierik & NVT wijdt haar jongste nummer aan Brussel. Het themanummer Brussel Bazaar wordt dinsdag voorgesteld in het Nederlandse cultuurhuis deBuren: van grappige vertalingen van straatnaambordjes tot opvattingen van Brussels-Marokkaanse homo’s over seks.

"Het moet een vinger aan de pols van de hoofdstad zijn”, zegt Gierik & NVT-redacteur Tim Wouters, die het nummer samenstelde en dinsdag de avond inleidt bij cultuurhuis deBuren. “Ik woon zelf in Brussel, en heb Brussel als thema geopperd.”

Dat themanummer, met essays, poëzie en proza, is ook online te vinden. Bekende en minder bekende schrijvers, Belgische en buitenlandse, schrijven over hun ervaringen met Brussel. Over hun liefde voor de mengelmoes, maar ook over de onzachte botsingen.

Auteur Caroline Lamarche beschrijft hoe een uitvinding als de boventiteling in het theater alleen maar in Brussel uitgevonden kon worden. De Duits-Brusselse Véréna Hanf neemt haar eigen vooroordelen op de korrel in een stuk over die keer dat haar autospiegel afgebroken bleek. Brusselkenner Eric Min graaft naar sporen van het magnifieke Hotel du Grand Miroir.

'Grove dorpsheid'
Vertaler en kunsthistoricus Jan Vander Laenen stelt dan weer vast dat zijn Brussels-Marokkaanse geliefde nogal losjes omspringt met een cadeau, en op seksgebied niet in hokjes denkt. En de Nederlands-Marokkaanse docent Franse letterkunde Fouad Laroui verbaast zich al wandelend door Brussel over de inconsequente vertalingen van straatnamen.

Maar er is ook ruimte voor kritiek op Brussel. Auteur Yves Petry brengt het verhaal van de 40 maanden dat hij in de periode 2007-2011 in Brussel woonde. “Een van mijn personages in de roman die ik toen schreef omschrijft Brussel als ‘een woekerend melanoom van alsmaar grovere dorpsheid waarin het individuele brein steeds minder te betekenen had’. Ik nodig alle progressiever denkers en politici uit me een overtuigende reden te geven om positief te staan tegenover de Brusselse puzzel. Ik verwacht wel meer dan de gebruikelijke woorden over verrijking en over die mooie veelheid aan kleurtjes op straat.”

Presentatie Gierik & NVT, Brussel Bazaar, in cultuurcentrum deBuren, Leopoldstraat 6, 1000 Brussel. Dinsdag 16 december, 19;30 tot 21 uur. Gratis, reserveren kan hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni