Lidl Hoogstraat opent de deuren, handelaars protesteren

NC
© brusselnieuws.be
21/10/2015

De nieuwe vestiging van Lidl in de Hoogstraat opent vandaag de deuren. De supermarkt is "aangepast aan de stadsbewoner die meerdere keren per week komt winkelen." Handelaars uit de Hoogstraat protesteren. "Lidl splitst de Hoogstraat in twee."

"Als je een supermarkt opent in een dichtbevolkte wijk als de Marollen, moet je het concept een beetje aanpassen", legt Lidl-woordvoerder Pieterjan Rynwalt uit aan brusselnieuws.be. "Klanten zullen vaker te voet of met de fiets komen en dus minder grote aankopen doen." Daarom schrapt de supermarktketen in het assortiment tuin- en decoratieartikelen en wordt er vooral gefocust op verse producten.

Wijkcomité Bruegel-Marollen protesteert tegen de komst van de nieuwe supermarkt. "De etalages van Lidl splijten de straat in twee", schrijft het buurtcomité op zijn website. Handelaars uit de buurt vinden dat een supermarkt niet past in de straat die bekend staat voor meubelwinkels en brocante.

Het buurtcomité vreest ook dat de supermarkt verkeersoverlast zal veroorzaken. De leveranciers zouden meermaals per dag de straat en de stoep blokkeren omdat de laad- en losplaatsen voor vrachtwagens zich aan de overkant van de straat bevindt.

Ook de Brusselse directie voor Monumenten en Landschappen had enkele voorwaarden gesteld alvorens de Lidl kon openen, dat wordt bevestigd aan onze redactie. Lidl moest inspanningen leveren om uitstalramen te laten passen "in het historisch karakter van de buurt" en de supermarktketen moest garanties geven dat de mobiliteit in de buurt niet te veel gehinderd zou worden door de activiteiten van Lidl.

Geen traditioneel Lidl-uiterlijk
"We hebben echt ons best gedaan om aan de bezorgdheden van de buurt tegemoet te komen", zegt Lidl-woordvoerder Pieterjan Rynwalt. "We hebben onze traditionele Lidl-uiterlijk opgegeven om meer in het straatbeeld te passen. Dit is de eerste supermarkt in België waarvoor we dat doen." Zo heeft de supermarktketen geen stickers op de ruiten geplakt en gekozen voor een discrete donkere gevelsteen. Het logo van de supermarkt zit ook in die steen verwerkt.

"Ook voor de mobiliteit hebben we maatregelen genomen", aldus nog Rynwalt. "De Lidl-vestiging zal bevoorraad worden met aangepaste voertuigen die geschikt zijn voor het stadsverkeer en weinig overlast zullen veroorzaken." Lidl onderstreept dat een goede verstandhouding met de buurt "van vitaal belang" is voor de supermarkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni