Resto: Les Filles

Michel Verlinden
© Agenda Magazine
19/11/2013

Leven is leren omgaan met verandering, dat weten we. En toch bieden we vaak weerstand als die verandering de kop opsteekt. Het was dus met enige vrees dat we het nieuws onthaalden dat onze favoriete Brusselse lunchplek, Les Filles in Sint-Gillis, zijn kleine, clandestiene thuis zou inruilen voor een grotere vestiging. En wat voor één!

Het is nog steeds moeilijk te geloven dat die kleine voorraadkamer, verstopt achter een onaantrekkelijke garagepoort, kon transformeren tot een restaurant dat zich over vier verdiepingen van een indrukwekkend herenhuis, in een uitgepuurde Scandinavische inrichting door het architectenbureau Lhoas & Lhoas, uitspreidt.

Op weg naar onze tafels boven hielden we even halt op de benedenverdieping, waar mooie producten als rijstebrij van Pascal Beillevaire of Spaanse olijfoliën van La Buena Tierra te koop worden aangeboden. Aan een van de tables d'hôtes begrepen we tot onze opluchting dat de huiskeukenformule nog altijd dezelfde is: voor 15 euro krijg je hier een driegangenlunch voorgezet, of liever bedien je jezelf.

De voorgerechten bijvoorbeeld worden van de ene gast aan de andere doorgegeven. Het hoofdgerecht, een flinke terrine van konijn met hazelnoten van poelier André Slabbinck en een olijventapenade, artisjokken en kwark met kruiden, moet je zelf in de keuken op je bord scheppen. Onze tagliata van Simmental-rundvlees met raketsla en een aardappelgratin met biologische comté was een zeer smakelijke verrassing. De kwaliteit van het vlees, tegelijk stevig en mals, was uitstekend, de aardappelgratin met comté bleek het perfecte comfort food op een regendag.

En ook het nagerecht gaf blijk van inventiviteit: de vanillekwarkmousse met een gekruide citrussaus bezat een spanning tussen zuur en romig die een gastronomisch restaurant waard was. Dat alles voor een luttele 15 euro, het is haast een mirakel.

open: ma > vr: 12 > 14.00 & 18 > 21.00 - weekend: 10 > 18.00 (brunch) & 18 > 21.00 (table d'hôtes)

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Resto & Bar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni