voetgnagerszone anspachlaan

‘Lemonnier wordt opnieuw tweerichtingsstraat’

JCO
© brusselnieuws.be
08/01/2016

De gemeenteraad van de Stad Brussel zal maandag stemmen over wijzigingen aan het circulatieplan voor de Vijfhoek. Naast de al aangekondigde veranderingen rond De Brouckère, ligt ook de Lemonnierlaan op tafel. Die zou opnieuw een tweerichtingsstraat worden.

Dat meldt La Dernière Heure.

De Lemonnierlaan is nu nog een eenrichtingsstraat richting Zuid. Dat zou in de komende weken veranderen, het verkeer zou de laan dan opnieuw in beide richtingen kunnen gebruiken.

Vorige maand werd de autovrije zone aan De Brouckère al kleiner. Verkeer vanaf de Wolvengracht richting de Adolphe Maxlaan werd toen opnieuw mogelijk.

Ter compensatie moet het verkeer aan de andere kant van het plein, voor bioscoopcomplex UGC, verdwijnen. Het autoverkeer van de Emile Jacqmainlaan zou dan al ter hoogte van de Nieuwbruglaan moeten afbuigen naar de Lakensestraat of de Maxlaan. Ook die wijziging zou maandagnamiddag op de agenda van de gemeenteraad staan.

De veranderingen komen er na onder meer klachten van handelaars en horeca in de betrokken buurten.

Op het kabinet van schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) bevestigt men alleen dat er inderdaad een voorontwerp van circulatieplan zal passeren op de gemeenteraad. Voor de aanvang daarvan zal er uitleg gegeven worden aan de pers. “De diensten van de Stad zijn momenteel nog bezig met het uitwerken van de details en de timing”, klinkt het.

CD&V Stad Brussel formuleerde in een persbericht reeds haar bemerkingen over het circulatieplan. De partij noemt "een leefbare handels- en horecazone voor de benedenstad" als werkpunt. En "verwacht dat in het nieuwe plan rekening gehouden wordt met meer verkeersveiligheid voor de zwakke weggebruiker en een doordacht parkeerbeleid."

Een definitieve versie van het circulatieplan zal er komen in het voorjaar.

Als bijlage vindt u de volledige voorgestelde wijzigingen op kaart. En hieronder kunt u de reportage van tvbrussel bekijken:

Buurtbewoners en oppositie niet mals voor stand van zaken circulatieplan

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni