Foto Europese wijk

Lemesre wil compensatie voor handelaars Schuman

SDS
© brusselnieuws.be
06/06/2014

Schepen Marion Lemesre (MR) van Economische Zaken heeft oor naar de klachten van de handelaars van het wijkcomité Schuman. Die vroegen een compensatiefonds voor het inkomensverlies dat ze lijden tijdens ‘buitengewone topontmoetingen’. Lemesre gaat haar precieze plan eerst voorstellen aan het College.

De handelaars merken dat hun omzet gevoelig daalt als de ordediensten zeer strikte veiligheidsmaatregelen opleggen in de buurt. Dat bevestigt een medewerker van apotheek De Lindeboom in de Stevinstraat aan brusselnieuws.be. “Op normale dagen krijgen wij tussen de 80 en 100 klanten over de vloer. Gisteren waren er dat 60. Ik denk dat we op zulke dagen zo’n 20 à 25 procent inkomstenverlies lijden.”

En dat is structureel zo tijdens elke topontmoeting, zegt hij. “De straat wordt minstens drie à vier keer per jaar een paar dagen afgesloten. Met de Obama-bezoeken was dat zelfs wat vaker.” De zaakvoerder van brasserie Park Side op de Blijde Inkomstlaan meldt op Télé Bruxelles zelfs dat zijn zaak 25 dagen per jaar niet open is vanwege de internationale topontmoetingen.

Voordelen
“Ik zie geen enkele reden waarom deze handelaars de dupe worden moeten zijn van de beveiliging van internationale staatshoofden en regeringsleiders op bezoek in Brussel”, reageert Lemesre. Waaruit de compensatiemaatregelen precies zouden bestaan, wil haar woordvoerster nog niet kwijt. “Het voorstel moet eerst besproken worden op het College.”

Maar, zo nuanceert de apotheker van De Lindeboom, anderzijds plukken lokale handelaars er ook de vruchten van dat ze in de Europese wijk liggen. “Zeker de horecazaken. Dit is een buurt waar geld wordt uitgegeven, en daar komen nieuwe handelaars op af. Zelfs wij merken het effect: in weken waarin het Europees Parlement in Straatsburg vergadert, daalt ons dagelijks klantenbestand tot 30.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni