Lemesre: ‘Mammoetgevangenis niet goedkeuren in huidige vorm’

© brusselnieuws.be
22/05/2015

Brussels schepen Marion Lemesre (MR) zegt dat de Stad Brussel de megagevangenis in Haren niet in zijn huidige vorm zal goedkeuren.

Het protest tegen de megagevangenis in Haren, die ruim 1.100 gedetineerden zal moeten herbergen, zwelt aan. Naast een protestkamp en verschillende daden van vandalisme, klinkt ook de Stad Brussel steeds kritischer.

Schepen voor Handel Marion Lemesre (MR) zegt op Télé Bruxelles dat de Stad het project niet in zijn huidige vorm zal goedkeuren. “Het gaat om een mammoetproject en we zien niet hoe dat kunnen integreren in die kleine Brusselse wijk. Wij zeggen ‘Ja maar, neen’. En als een Brusselaar dat zegt betekent het ‘neen’."

De Stad vreest niet enkel voor de impact op de wijk, maar ook voor hinder door de vele gevangenentransporten tussen het Justitiepaleis en de nieuwe gevangenis. Die trajecten worden veel langer dan vandaag.

'Niet in huidige vorm'
Volgens Lemesre wil de Stad voorwaarden opleggen die ervoor zorgen dat het project niet in zijn huidige vorm kan gerealiseerd worden.

De schepen was vrijdagmiddag niet bereikbaar voor verdere toelichting. Haar collega van Stedenbouw Geoffroy Coomans zit alvast op dezelfde golflengte. "Ik zeg niet dat we het project zullen afkeuren, maar de kans dat het project het niet haalt in zijn huidige vorm lijkt me groot", zegt hij aan brusselnieuws.be. "Zowel de advocaten als de magistraten en de bewoners procederen en maken een goede kans voor de Raad van State."

Over het advies van de Stad wil Coomans niet veel kwijt. "Het is delicaat, want PS en MR zaten nu eenmaal in de meerderheid die besloten heeft om de gevangenis in Haren te plaatsen (en vormen ook de meerderheid in de Stad, red.). We moeten natuurlijk ook nog wat coherent blijven."

Nieuwe gevangenis Haren

De federale regering plant de grootste gevangenis van het land (1.190 plaatsen) op de Keelbeeksite in Haren. Een bonte waaier aan groeperingen verzette zich lang tegen het project, maar tevergeefs.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Politiek, Nieuwe gevangenis Haren

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni