Lemesre: ‘Kraampjes moeten verdwijnen van Sint-Katelijne’

© FM Brussel
06/03/2014

Brussels schepen van Handel Marion Lemesre (MR) wil komaf maken met de verschillende kraampjes die drank en hapjes aanbieden op het Sint-Katelijneplein. “Ze staan daar illegaal en het is oneerlijke concurrentie voor de plaatselijke horeca.”

Lemesre wil de wildgroei aan kramen, vooral op donderdag en vrijdag, op het plein een halt toeroepen. “Zo is er recent een kraam met kroketten opgedoken en wordt er nu ook koffie verkocht”, zegt de schepen. “Dat biedt weinig meerwaarde.”

Volgens de schepen staan de kramen er ook illegaal. “Sommigen hebben een vergunning als marktkramer”, zegt ze. “Maar dat zijn ze helemaal niet. Voor mij koop je in een marktkraam iets dat je mee naar huis neemt. Hier is dat niet geval, het gaat om drank en eten die ter plaatse verorberd worden. Dat betekent oneerlijke concurrentie voor de horeca in de buurt.”

De bio- en bloemenmarkt op woensdag en zaterdag blijft behouden. “Het is zelfs de bedoeling om deze te versterken”, zegt Lemesre.

Bij de handelaars van die laatste markt heerste nogal wat ongerustheid. Zij begonnen al een petitie tegen een mogelijk verhuizing naar de achterkant van de Sint-Katelijnekerk. “Ik had hen dat voorgesteld, inderdaad, maar zij zien dat niet zitten”, zegt ze. “Ik zal daar in mijn uiteindelijke beslissing rekening mee houden.”

De schepen bevestigt ook dat er een aanvraag is om terrassen te plaatsen op het plein, naar het voorbeeld van de Vismarkt. “Die aanvraag bekijken we momenteel, maar daar is nog niets over beslist”, zegt ze. “Dat zal pas voor volgend voorjaar zijn.”

De terrassen zouden volgens de schepen wel voor extra sociale controle kunnen zorgen. “Nu doet iedereen maar wat op, op het plein”, zegt Lemesre. “Er wordt illegaal geparkeerd, de paaltjes worden om de haverklap naar beneden gehaald en noem maar op. Terrassen zouden hieraan wat kunnen doen.”

Op termijn moet de toestand rond Sint-Katelijne dus strakker gereguleerd worden. “Maar we kampen daarvoor nog met een erfenis van laksheid uit het verleden”, zegt Lemesre. “Dat zal tijd in beslag nemen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni