Leerlingen van drie scholen vragen autovrije Moutstraat

JCO
© brusselnieuws.be
03/12/2014

De leerlingen van de secundaire scholen in de Moutstraat vragen dat de straat autovrij gemaakt wordt. Dat hebben ze beslist op een gezamenlijke leerlingenraad. Ze zijn ook met een petitie begonnen.

In de Moutstraat zijn zowel het Maria Boodschaplyceum, het Imelda-Instituut als het Atheneum van Brussel gevestigd. De leerlingen van die scholen beslisten op een gezamenlijke leerlingenraad dat ze hun straat autovrij willen. “De huidige situatie vinden we niet alleen gevaarlijk maar ook onhoudbaar”, klinkt het.

Sluikverkeer van de Dansaertstraat
Auto’s door de Moutstraat sturen, is volgens de leerlingen ook niet logisch.

“De straat is 200 meter lang en telt een lagere school, drie middelbare scholen en twee hogere scholen”, zeggen de leerlingen. “Dagelijks circuleren hier minstens 1.500 leerlingen. We vinden het ongehoord dat deze straat als sluikweg gebruikt wordt voor doorgaand verkeerd parallel met de Dansaertstraat.”

"Vooral na school komen er veel leerlingen tegelijk op straat", zegt Wannes Soete, voorzitter van de leerlingenraad van Maria Boodschap. "Er is niet zoveel plaats, dus staan veel mensen ook op de straat. Af en toe rijden dan auto's veel te snel door de straat, waardoor leerlingen opzij moeten springen."

"Zeker tijdens de schooluren moet de straat dicht", zegt Mitja Desmet aan FM Brussel. "Vooral Imelda heeft een kleine speelplaats, dus is extra veilige ruimte welkom."

Om hun eisen kracht bij te zetten begonnen de leerlingen met een petitie. Er werd vorige week ook een facebookpagina opgericht, die ruim 500 likes telt. De leerlingen beraden zich ook over andere acties in de toekomst.

Onbruikbare banken
De Moutstraat werd in 2012 al eens heraangelegd, een project dat zeer moeizaam verliep. Sindsdien is de straat officieel een woonerf, wat betekent dat voetgangers er altijd voorrang hebben en de maximumsnelheid 20 kilometer bedraagt. Maar de leerlingen zijn ontgoocheld over het resultaat. "Net zoals op veel plaatsen in Brussel is er niet genoeg groen. En de nieuwe kunstzinnige banken zijn wel mooi, maar onbruikbaar: het metaal is oncomfortabel, ijskoud in de winter en door de vreemde vormen glijd je er gewoon af."

Er was nog geen overleg met het stadsbestuur. "We hopen dat we gehoor vinden, zoniet zullen we overgaan tot acties zoals een bezetting van de straat of een picknick."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni