© Julie De Pauw via Twitter

De leerlinge van het lyceum Guy Cudell in Sint-Joost, die opgesloten zat in een gesloten centrum in Brugge, wordt vrijgelaten. Dat heeft de burgerlijke rechtbank van Brussel beslist.

De 19-jarige Armeense Sjuzana moet evenwel nog 24 uur in het gesloten centrum voor sans-papiers in Brugge blijven. In die tijdsspanne kunnen de Belgische Staat en de Dienst Vreemdelingenzaken nog beroep aantekenen.

Ze werd op 10 december bij een identiteitscontrole aangehouden, meldde vanochtend Valentine Reyniers van RESF Belgique, een organisatie die het opneemt voor leerlingen die uitgewezen dreigen te worden. “Haar familie was daar niet bij, dus ze is alleen in het gesloten centrum opgesloten.” Volgens het persagentschap Belga werd ze tegengehouden toen ze uit een kledingwinkel in de Nieuwstraat kwam.

Sjuzana zit in het laatste jaar middelbaar aan het lyceum Guy Cudell in Sint-Joost. Reyniers: “Ze is volgens haar leerkrachten een modelleerlinge, en over zes maanden zou ze haar diploma halen. Ze was met haar kerstexamens begonnen, maar heeft die niet kunnen afmaken. Ze woont hier al sinds haar derde, haar moedertaal is het Frans.”

Het RESF was samen met de leerkrachten, de mensenrechtenorganisatie Ligue des Droits de l’Homme en de gemeente Sint-Joost een protestactie begonnen. Een online petitie zamelde al meer dan duizend handtekeningen in. Er werd vanmorgen ook gemanifesteerd aan het Justitiepaleis.

Update 23/12: De Dienst Vreemdelingenzaken heeft geen beroep aangetekend. Sjuzana mag dus in België blijven.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Joost-ten-Node, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni