Reacties
3
Sharing = caring
E-mail

Leegstand boven winkels: ruimte voor 5.200 woningen

door © brusselnieuws.be
Brussel

Tot 3.400 verdiepingen boven winkels staan leeg in het gewest. In de Nieuwstraat wordt 68 procent van de verdiepingen niet benut. De leegstaande ruimte zou ruim 5.000 woningen kunnen opleveren.

68 procent van de verdiepingen boven de Nieuwstraat staat leeg (©saigneurdeguerre)

In 1.100 tot 1.650 winkelgebouwen staan verdiepingen leeg in Brussel, goed voor tot 3.400 verdiepingen en een potentieel van 5.200 nieuwe woningen. Dat blijkt uit cijfers die parlementslid Bianca Debaets (CD&V) opvroeg bij staatssecretaris voor Huisvesting Christos Doulkeridis (Ecolo).

De leegstand verschilt sterk van wijk tot wijk. "In de Nieuwstraat is 68 procent van de gebouwen onderbezet, terwijl er in de Dansaertstraat helemaal geen verdiepingen leegstaan", stelt Doulkeridis vast. "In tegenstelling tot wat men zou denken, worden niet enkel centrale winkelwijken getroffen. Ook buurten als het centrum van Ukkel, de Wayezstraat in Anderlecht en de Tongerenstraat in Etterbeek kennen veel leegstand." De grote knooppunten in het noorden en westen van Brussel doen het beter.

De onbezette verdiepingen zijn goed voor 208.000 tot 306.000 vierkante meter. Te veel, vindt Debaets. "Leegstand zorgt voor een een gebrek aan sociale controle en een troosteloze en vaak ook onveilige indruk. Bovendien is de druk op de huisvestingsmarkt zo hoog dat we ons geen leegstand kunnen veroorloven."

Volgens Doulkeridis zijn er verschillende oorzaken, maar vaak is de structuur van het gebouw een probleem. "In 60 procent van de gevallen is er geen goede afgescheiden toegang tot de verdiepingen. Vier gemeenten geven nu premies voor de creatie van zo'n aparte toegang, maar een gewestelijke premie is aangewezen", zegt de staatssecretaris.

Hij denkt ook aan responsabilisering van de eigenaars met ondersteunende maatregelen, maar ook met leegstandsboetes.

Reacties
3
Sharing = caring
E-mail
Reageer

Reageer

Fijn dat u wil reageren. Leest u ook even de regels omtrent reacties? Meer info over Disqus vindt u hier.