De strijd tegen leegstand en verkrotting komt maar niet van de grond in Brussel, boetes of niet. Ook de gewestelijke leegstandscel werpt (nog) geen vruchten af. “We moeten durven nadenken over radicale oplossingen”, zegt Fouad Ahidar (SP.A).

De vraagt naar (betaalbare) woningen neemt elk jaar toe terwijl ettelijke duizenden woningen blijven leeg staan. In de commissie Huisvesting van het Brussels parlement is donderdag twee uur gedebatteerd over de problematiek. Conclusie: de verschillende maatregelen die de laatste jaren zijn genomen hebben tot nu toe bedroevend weinig resultaat opgeleverd.

Om te beginnen weet niemand nog altijd niet hoeveel woningen precies leeg staan. Er zijn enkel indicaties op basis van verdacht laag water of energieverbruik. De schattingen lopen uiteen van 15.000 tot 30.000 of meer. Dat is goed voor 3 tot 5 procent van het totale aantal (ongeveer 500.000).

Ook de leegstandscel die eind 2012 is opgericht heeft nog niet veel resultaat opgeleverd. “Men is nu vooral bezig met een computersysteem op poten te zetten om de dossiers op te volgen en te communiceren met de gemeenten”, aldus minister van Huisvesting Céline Fremault (CDH). “Toch zijn al meer dan 3.000 dossiers opgemaakt en bijna 800 ingebrekestellingen verstuurd.”

Volgens Fremault is de daadkracht van de cel echter nog ontoereikend. Er werken zeven mensen, waarvan slechts drie inspecteurs. Fremault wil dat optrekken.

Verplichte verkoop
Parlementslid Fouad Ahidar hoopt dat de strijd tegen de leegstand de komende jaren eindelijk resultaat oplevert. “Het is schandalig dat er nog altijd zoveel woningen leeg staan”, klinkt het. “Leegstandsboetes blijken vooral goed voor de begroting, maar zetten eigenaars duidelijk niet aan tot actie. Ook de renovatiepremies dragen daar niet toe bij. Het is tijd dat we durven nadenken over meer radicale oplossingen.”

Ahidar denkt onder meer aan een verplichte verkoop voor eigenaars die blijven weigeren om hun woning opnieuw op de markt brengen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni