Laureaat biermuseum wil achtergevel Beurs opengooien

Kris Hendrickx, Laurent Vermeersch
© brusselnieuws.be
03/07/2015

Een team onder leiding van het vermaarde bureau Robbrecht & Daem mag het Beursgebouw ombouwen tot Biertempel. Dat vernam brusselnieuws.be. De architecten willen een nieuwe opening creëren aan de achterkant van het beschermde gebouw. Een gedurfde ingreep waar niet alle juryleden warm voor liepen.

Er waren nog twee teams in de running om de ontwerpopdracht voor de Biertempel binnen te rijven. In de laatste rechte lijn ging het tussen Atelier Kempe Thill en de groep rond Robbrecht & Daem, bekend van onder meer het Concertgebouw in Brugge en de Stadshal in Gent. De keuze viel op Robbrecht & Daem, maar heel wat juryleden hadden daar serieuze bedenkingen bij. Dat vernam onze redactie van verschillende bronnen dichtbij het dossier.

Het winnende project voor het biermuseum is dan ook gedurfd. Niet alleen moet er een structuur met bar op het dak komen, zoals eerder al aangekondigd. De ontwerpers willen ook de achtergevel opengooien. Daar zou een nieuwe toegang komen die het toekomstige museum beter toegankelijk maakt voor toeristen die via de Boterstraat van de Grote Markt komen.

Het idee om aan de buitengevel van de Beurs te raken is geen evidentie. Tegenstanders zien het als een fundamentele aantasting van een historische landmark. Een nieuwe, opvallende opening creëren aan de achterkant houdt ook het risico in dat het gebouw zich afkeert van het Beursplein, dat met de uitbreiding van de voetgangerszone net een nieuwe dynamiek kreeg.

Robbrecht & Daem zijn niet aan hun proefstuk toe. Hun voornoemde projecten in Brugge en Gent waren ook veelbesproken, net omdat ze hedendaagse elementen brengen in een context gedomineerd door erfgoed. Schepen van Toerisme Philippe Close (PS) wenst niet te reageren voor de officiële voorstelling van het project volgende week, maar liet recent nog optekenen dat het plan voor de Biertempel waarschijnlijk controverse zou uitlokken. Close had het over een "architecturale breuk" en een "sterk architecturaal gebaar dat wel eens voor polemiek kan zorgen."

Beschermd
Tornen aan een monument zal ook juridisch niet evident zijn omdat het gebouw beschermd is. Hoe dan ook zal het project nog worden bijgestuurd in aanloop naar de bouwaanvraag. Op dat moment zal ook Monumenten en Landschappen nog advies moeten geven.

Dat wordt dus nog een hele evenwichtsoefening. In de woorden van Close: "De moeilijkheid bestaat erin het gebouw niet te beschadigen en tegelijk de meest complete en moderne ervaring mogelijk te maken." Formeel moet het schepencollege de keuze van de jury nog valideren. Nadien wordt het project in detail voorgesteld.

Volgens eerdere planning zou de Biertempel in 2018 klaar zijn. Het beursgebouw is ondertussen leeg want de beursactiviteit is recent verhuisd naar het Markiesgebouw naast de kathedraal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni