Langverwachte werken tram naar UZ en Heizel starten

© brusselnieuws.be
29/04/2015

Na het 1-mei weekend beginnen de eerste werken voor de langverwachte tram 9 die de Heizel en het UZ Brussel met metro Simonis zal verbinden. Daarmee komt een einde aan jarenlang getouwtrek rond de nieuwe lijn.

Dat hebben Brussels minister Pascal Smet (SP.A) en burgemeester Hervé Doyen (CDH) van Jette woensdag gezegd op een persconferentie.

De werf wordt opgedeeld in vier stukken. Het eerste omvat de Dikke Beuklaan en de Oude Afspanning. Daarna komt de Tentoonstellingslaan en de Eeuwfeestsquare. Deel drie is de Jetselaan en als laatste is er het Spiegelplein.

Na komend weekend beginnen de eerste voorbereidende werken aan het onderdeel Dikke Beuk. In augustus worden dan de voorlopige rijweg en de eerste tramsporen aangelegd. Tegen juni 2016 moet dat afgerond zijn.

Het hele project moet dan weer in het najaar van 2018 klaar zijn. In totaal worden er zo’n drie kilometer nieuwe tramsporen aangelegd. Het kostenplaatje bedraagt 66,4 miljoen euro.

Het gaat dan wel voor de lijn tot Heymbos. De rest van de lijn naar de Heizel zal pas na 2018 gebouwd worden. Voor de zomer moet daar meer duidelijkheid over zijn. Dat stuk tracé zal vermoedelijk ook dienen voor de randtram van De Lijn.

Communicatie
Tijdens de duur van de werken zal er uitvoerig met de buurt en de handelaars gecommuniceerd worden, zo garandeerde minister Smet. Er komt een website (www.tram9.brussels) en er wordt een ombudsman aangesteld. Daarnaast volgen brochures, flyers en een infopunt dat open gaat bij de start van de werken.

Parking ter compensatie
Tram 9 kende een woelige ontstaansgeschiedenis. De eerste plannen dateren al van begin jaren ‘2000, maar het duurde tot de zomer van vorig jaar voor het project groen licht kreeg. Onder andere bij de gemeente en bij buurtbewoners. Die moesten uitvoerig gemasseerd worden. Als compensatie voor parkeerplaatsen die verdwijnen voor de tram, moest er ook een ondergrondse parking onder het Spiegelplein komen.

Het dossier heeft echter ook een communautaire dimensie. Sinds de doortrekking van de metro naar het (Franstalige) Erasmusziekenhuis heeft dat hospitaal een hoogwaardige verbinding, terwijl het UZ het tot nu nog met een bus moet stellen. Kijk voor het traject verder na deze video's:

Hieronder vindt u het traject van de nieuwe tram.

Smet: 'Mobiliteit verbeteren in noorden van Brussel'

Handelaars van het Spiegelplein zijn gekant tegen de tramlijn

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni