Laken en Kuregem in trek bij Roemenen

LV
© brusselnieuws.be
30/06/2015

Roemeense Brusselaars wonen vooral in de armere wijken van de kanaalzone, met uitschieters in Laken en Kuregem. Dat blijkt uit onderzoek van het Brussels Instituut voor Statistiek en Analyse (Bisa).

De voorbije tien jaar waren de Roemenen de snelst groeiende minderheid in Brussel. Zoals eerder reeds bericht door brusselnieuws.be groeide hun aantal van ongeveer 700 in 2004 tot net geen 30.000 vorig jaar. Daarmee staan de Roemenen op de rand van de top drie, waar sinds jaar en dag Fransen, Marokkanen en Italianen de dienst uitmaken. Drie jaar op rij kwamen er meer dan 5.000 Roemenen naar Brussel. Alleen de toestroom van Fransen was in die jaren nog sterker.

Reden genoeg voor het Bisa om het profiel van de Roemeense Brusselaar wat nader te bestuderen. Het statistiekbureau van het Gewest keek onder meer naar de woonplaats van de Roemenen. Aanvankelijk kwamen zij terecht in de Vijfhoek en de Europese wijk, maar door de jaren heen zijn zij zich vooral gaan vestigen in de zogenaamde arme sikkel, de aankomstwijken in de brede kanaalzone. Uitschieters zijn delen van Kuregem en Oud-Laken, waar Roemenen meer dan 6 procent van de lokale bevolking uitmaken (zie kaart). Het zijn dan ook de voornoemde wijken waar gespecialiseerde Roemeense winkels opduiken. Dat is bijvoorbeeld het geval in de buurt van het slachthuis.

Het zijn vooral huizenprijzen en in mindere mate kerken die de concentratie verklaren. "Vastgoed blijkt er de voornaamste aantrekkende factor te zijn", verklaart Bisa-onderzoeker Jean-Pierre Hermia. "Woningen zijn er betaalbaarder dan in de rest van het gewest en er zijn veel huurwoningen. In mindere mate speelt ook de nabijheid van religieuze instellingen die zich geleidelijk aan op een Roemeenstalig publiek zijn gaan richten."

De Roemenen zitten duidelijk minder geconcentreerd dan de Bulgaren, die vooral in delen van Sint-Joost en Schaarbeek te vinden zijn waar ook heel wat Turken zitten. Niet toevallig omdat heel wat Bulgaarse migranten ook Turks spreken. Lees hier de reportage over de Bulgaarse Brusselaars van enkele maanden geleden.

Meer mannen dan vrouwen
Andere vaststelling is dat mannen oververtegenwoordigd zijn bij de Roemeense Brusselaars. Het onevenwicht tussen de geslachten is de laatste jaren bovendien nog toegenomen. "Deze tendens kan in verband worden gebracht met de explosieve toename van het aantal zelfstandigen in de Roemeense bevolking", schrijft Hermia. "In 2014 was Roemenië het voornaamste land van herkomst van buitenlandse zelfstandigen in België."

De mannelijke dominantie bij de Roemenen contrasteert met de geslachtsverhouding bij de Polen, waar vrouwen in de meerderheid zijn en Bulgaren, waar de genderverhouding min of meer samenvalt met het gewestelijk gemiddelde (iets meer vrouwen).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni