Sportclub c Olivier Eggermont

Lacrosse doet intrede in Fallonstadion

Tim Schoonjans
© Brussel Deze Week
21/01/2015

De Beavers en de Bobcats willen lacrosse een plaats geven in het Brusselse sportlandschap. De mannen en vrouwen spelen dezelfde sport, al zijn beide disciplines nogal verschillend.

“Ik kon in mijn stad geen lacrosse spelen en daar wou ik iets aan doen,” vertelt medeoprichtster en bestuurslid Amandine Servotte (24). “Ik had net zes maanden gestudeerd in Nederland, waar ik de smaak voor de sport echt te pakken had gekregen. Hier vond ik enkel een aanbod bij de Brussels Sports Association, maar dat is enkel voor mannelijke studenten uit het secundair onderwijs, een werking op zijn Amerikaans. Dus schoot ik in actie.”

Via via kwam de Brusselse in contact met Thomas Marples. Hij speelde in Eigenbrakel, maar had eveneens de ambitie om in de hoofdstad een club op te richten. Met vereende krachten zetten ze hun schouders onder een nieuwe club en creëerden ze in juni 2014 Brussels Lacrosse.

“Onder die koepel heb je de mannenploeg Brussels Beavers en de vrouwenploeg Brussels Bobcats. De basis van lacrosse is voor allebei dezelfde: we spelen met een stick waar een netje aan hangt, waarmee we de bal naar elkaar passen en proberen te scoren. De sport is nogal snel en bevat elementen van onder meer ijshockey. Er komt ook heel wat tactiek bij kijken, zoals bij American Football.”

“Maar er zijn ook heel wat verschillen. Het netje is bijvoorbeeld dieper bij de mannen, waardoor ze beweeglijker zijn en er wel eens tikken worden uitgedeeld. Pas op, de sport is zeer fair. Maar het gebeurt wel eens. Bij de dames draait het nog meer rond behendigheid en snelheid. Contact is zo goed als uitgesloten, bij de mannen daarentegen... Dat is een groot verschil.”

Buitenlandse ervaring
De clubs verhuisden vrij snel na hun oprichting van het park van Woluwe naar een nieuwe thuisbasis: het Fallonstadion, waar ze elke woensdagavond trainen. Op hetzelfde veld, maar elk aan hun kant. Ze zouden er in de toekomst graag een tweede trainingsdag bij krijgen.

“Momenteel hebben we, beide clubs samen, ongeveer 35 spelers. De mannen tellen heel wat buitenlanders (Amerikanen, Canadezen, enzovoort) die de nodige ervaring hebben. Zij halen een hoger niveau dan de dames, want wij kunnen (nog) niet echt teren op ervaren speelsters. We zouden graag een netwerk ontwikkelen om buitenlanders die ervaring hebben met lacrosse en hier komen wonen aan ons te binden.”

“De mannenploeg speelt volledig zelfstandig in de competitie, wij hangen vast aan Eigenbrakel om een volledige ploeg te kunnen vormen. Ons doel is duidelijk: nieuwe speelsters aantrekken en groeien als club. We hebben alvast plannen om ons de komende weken en maanden wat bekender te maken.”

Meer info op www.facebook.com/brusselslacrosse

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni