In Sint-Pieters-Woluwe is maandag Robert ‘Bobby’ Laumans overleden na een korte ziekte. Hij was de laatste overlevende van de Belgische piloten die tijdens WO II dienden bij de Britse Royal Air Force. Hij werkte ook mee aan de ontsnapping die de basis vormde voor de film The Great Escape.

Dat meldt Het Nieuwsblad. Geboren in 1920 in Tervuren, wist Laumans bij het uitbreken van de oorlog aan de Duitsers te ontsnappen. Hij nam dienst bij de RAF en werd ingedeeld bij het 350ste squadron, een van de twee Belgische eenheden bij de Britse luchtmacht.

Op 1 juni 1942 werd hij bij een missie neergeschoten in de buurt van Oostende. Laumans kon zichzelf redden met zijn parachute en bracht drie dagen en twee nachten op zee door voor hij door de Duitsers gevangengenomen werd.

Laumans kwam terecht in het gevangenkamp Stalag Luft III. Hij werkte er mee aan de massale ontsnappingspoging van 24 en 25 maart 1944. Toen namen 76 gevangenen via een tunnel de benen. Slechts drie van hen werden niet gevat. Vijftig werden door de Duitsers geëxecuteerd. Laumans zelf nam niet deel aan de ontsnapping, maar stond op de uitkijk. De mannen die mochten ontsnappen werden via lottrekking geselecteerd en Laumans trok niet het goede nummer.

De ontsnapping vormde de basis voor het scenario van de filmklassieker The Great Escape, met Steve McQueen.

Robert Laumans werd 93 jaar oud.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni