Laagvliegers doen centrum daveren

© brusselnieuws.be
05/05/2015

Veel Brusselaars werden maandagavond opgeschrikt door laag overvliegende vliegtuigen. De verklaring ligt bij de windrichting.

Inwoners van onder meer het centrum van Brussel en Schaarbeek werden maandagavond geconfronteerd met ongewone taferelen. Veel vliegtuigen vlogen bijzonder laag over de stad. Ze zorgden daarbij niet enkel voor geluidsoverlast, maar lieten de oude huizen van de binnenstad ook daveren op hun grondvesten.

De verklaring voor de overlast ligt bij de uitzonderlijke windrichting. Vliegtuigen landen tegen de wind in. De dominante windrichting is zuidwest waardoor de meeste landingen niet over Brussel gebeuren.

Maandagavond blies de wind echter vooral uit het noordoosten, waardoor de vliegtuigen wel over de stad werden geleid. Dat leert een blik op flightradar24.com, een website die vliegbewegingen registreert.

Belgocontrol bevestigt dat ook. "De weerstomstandigheden dwongen ons om routes te volgen die niet zo gebruikelijk zijn: landen op piste 07 rechts en opstijgen op 07 links", zegt de woordvoerder.

Dat de vliegtuigen de stad zo laag overvlogen is eveneens logisch: vliegtuigen stijgen steil op, maar landen geleidelijk en vliegen dus al ver voor de eigenlijke landing op lage hoogte.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni