Als het gaat over zomerterrassen, dan mag dat van taverne-restaurant La Chaloupe d'Or, vlak naast het huis op de Grote Markt waar Victor Hugo verbleef, natuurlijk niet ontbreken.

Het is ettelijke tientallen vierkante meters groot, biedt een riant zicht op de gevel van het stadhuis, baadt met zijn groenrode parasolletjes in de zon op de momenten dat die schijnt, en wordt op redelijk efficiënte manier bediend door een handvol obers in traditionele klederdracht.

Een van hen waarschuwde ons er zelfs voor dat de mosselen die hier steevast op het menu staan, op dit moment nog niet van de beste kwaliteit zijn. Asperges à la flamande of karbonade met bruine Affligem vormen een degelijk alternatief.

La Chaloupe d'Or presenteert geen wereldkeuken, maar Belgische gerechten waarvoor je uiteindelijk niet zoveel meer betaalt dan op andere plekken met veel minder uitstraling. Ook voor ijs, Brusselse wafels of taart kun je hier terecht. Affligem is overigens een uitstekend bier, al is het ondertussen al een tijdje in handen van de Nederlanders die er ook hun Heineken bij proberen te slijten. Heineken op de Brusselse Grote Markt, dat is toch durven.

Het nadeel van terrasjes doen is overigens wel dat je ondertussen vaak geen idee hebt van hoe het er binnen in het café toegaat. Loop daarom ook eens naar het toilet om onderweg het interieur van La Chaloupe te kunnen monsteren. Centraal op het gelijkvloers staat een boegbeeld dat naar die gulden schuit verwijst. De open haard, de meubels, het houtwerk, de marionetten en andere antiekstukken maken een gezellig oord van het oude gildenhuis van de kleermakers, waarvan de imposante gevel trouwens bekroond wordt door een standbeeld van Sint-Bonifatius. Ook op de verdieping heb je overigens een uitstekend zicht op het mooiste plein ter wereld.


adres: La Chaloupe d'Or, Grote Markt 24, Brussel - 02-511.41.61
open: 7/7 van 9 > 1.00 uur

02-511.41.61

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni