© vrt

KVS stopt samenwerking met De Morgen na omstreden columns

© brusselnieuws.be
16/06/2014

De KVS zet haar samenwerking met de krant De Morgen als mediapartner stop na 'racistische columns' van sportjournalist Hans Vandeweghe.

Achter de tien jaar lange samenwerking met De Morgen heeft de grootste Vlaams-Brusselse schouwburg in de stad nu een punt gezet.

Aanleiding zijn enkele sportcolumns van Hans Vandeweghe, die controversiële uitspraken deed over Afrikaanse voetballers. Hij schreef onder andere dat Afrikanen het WK niet kunnen winnen omdat zij zich geen heel tornooi lang kunnen concentreren.

De KVS reageert op haar website zeer scherp. "Na zijn 'empirische en statistische vaststellingen' ten aanzien van Afrikanen, en na zijn ranzige revanche op criticasters van wie sommigen hun mond niet eens publiekelijk roerden, kijken we bij de KVS uit naar de column van sportjournalist en zelfverklaard 'Afrika-lover' Hans Vandeweghe de dag nadat België in Brazilië de wereldtitel wint. Zal hij schrijven dat het goed was dat onze sterkhouders Kompany, Lukaku en Dembele werden omringd door voldoende blanke en autochtone spelers als De Bruyne en Mertens? Dat de Rode Duivels zich anders nooit zes weken op hetzelfde doel hadden kunnen concentreren?"

Volgens de KVS wordt met dat soort columns onderhuids racisme in Vlaanderen weer volop salonfähig, gerelativeerd en goedgepraat. "Wanneer te veel politici zwijgen, en zogenaamd progressieve media eraan meedoen, laat het dan maar aan de gesubsidieerde culturele sector zijn om een ondubbelzinnig signaal te geven", aldus de KVS.

Beschimpt
De schouwburg is ook boos op De Morgen omdat er geen verontschuldiging kwam.

"We zijn verbaasd over de recente communicatie met onze jarenlange mediapartner. Nadat we onze vragen bij de uitspraken van Vandeweghe discreet aan DM meldden, kwam er welgeteld één telefoontje waarin ons werd uitgelegd dat het probleem au fond bij ons lag. Wij moesten de badinerende woorden van Vandeweghe in hun wereldbekercontext plaatsen. Al stond er 'Afrikanen', het ging enkel over voetballers, we mochten er verder niks achter zoeken."

De KVS telt in haar ploeg en onder haar contacten veel mensen van diverse origines, ook Afrikaanse, klinkt het. "Ten aanzien van deze KVS-ploeg valt een structurele samenwerking niet langer te verdedigen met een krant waarin mensen in beeld of woord worden beschimpt, enkel en alleen omdat ze een andere huidskleur hebben."

De volledige motivatiebrief van de KVS leest u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Cultuurnieuws

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni