Kunstenaar wekt energie op met installatie aan Congresstation

Eric Vancoppenolle
© brusselnieuws.be
16/02/2015

De Duitse kunstenaar Pablo Wendel werkt in het treinstation Congres aan een kunstinstallatie waarmee hij stroom zal opwekken. De installatie maakt hij met restanten van een veertig meter hoge elektriciteitsmast, die hij vrijdag met zijn team in Overijse heeft ontmanteld.

Pablo Wendel maakt deel uit van Performance Electrics, een Duits collectief dat elektriciteit produceert via kunst, Kunststrom in het Duits. "In België is het energiedebat zeer actueel, met de problemen rond de kerncentrales", legt Wendel uit aan brusselnieuws.be. "Maar voor mij is er helemaal geen energietekort. Integendeel, er is een overvloed aan energie als je die maar weet op te vangen en te genereren."

Wendel is van geen kleintje vervaard. Samen met een team medewerkers werkt hij sinds vrijdag aan de ontmanteling van een veertig meter hoge, in onbruik geraakte elektriciteitsmast op een privé-domein in Overijse. "Met al het staal gaan we een nieuw kunstwerk creëren op de parking vóór het station Congres aan de Pachecolaan. Dat kunstwerk zal zelf energie opwekken. Hoe dat zal gebeuren kan de kunstenaar nu nog niet uitleggen. "Dat wordt een verrassing voor de bezoekers", aldus Wendel. Het kunstwerk zal vaste vorm krijgen op 24 februari.

Curating the Station
Die dag is er om 18 uur de finissage van het andere luik van zijn Brusselse interventie: de tentoonstelling Curating the Station in het Congresstation. Want zo heet het internationale project van kunstencentrum Recyclart.

Pablo Wendel is daarvoor van 27 januari tot 24 februari in residentie het treinstation Congres. Curator van de expo is het collectief Agency Agency uit Londen. "Hun voorstel haalde het van 14 andere kandidaten die een voorstel hadden ingediend", legt architectuurprogrammator Stéphane Damsin van Recyclart uit.

In het station kan men zien hoe hij op de meest inventieve wijze stroom met kunst produceert. Zo passeren de weinige treinreizigers in het station voorbij is licht beschadigd zonnepaneel. Wendel kreeg immers 15 ton zonnepanelen cadeau van een bedrijf, omdat de panelen niet meer honderd procent functioneren. Het hergebruik ervan past helemaal in de filosofie van Wendel voor een duurzaam en creatief energiegebruik.

Debat met Rotor
Aan het project is ook een debatavond gekoppeld, nu woensdag 18 februari om 20 uur in het Congresstation. Het debat heeft als titel ‘Waste/Production’.

Aan het debat nemen volgende mensen deel: het collectief Agency Agency, de artiesten van Performance Electrics, en de Brusselse vereniging Rotor, gespecialiseerd in duurzaam materiaalgebruik.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Expo

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni