KUB-gebouw moet wijken voor nieuwe Go-school

HUB
© Brussel Deze Week
30/09/2015

Het vroegere universiteitsgebouw van de KUB bij Simonis wordt afgebroken. Op de riante site plant Scholengroep Brussel de nieuwe campus Simonis, een basisschool en een secundaire school met een brede eerste graad.

Het torengebouw, dat iets weg heeft van een moderne burcht, werd eind jaren zeventig neergezet door de toenmalige Katholieke Universiteit Brussel. Toen opvolger HUB in 2010 de lessen en studenten verhuisde naar het centrum, kwam de het complex leeg te staan.

In 2013 nam het atheneum van Koekelberg er tijdelijk zijn intrek, in afwachting van de grootscheepse renovatie van de eigen gebouwen. Intussen zocht de HUB naar een koper. Een tijdlang was de rusthuizengroep Sint-Vincentius geïnteresseerd en zag het er naar uit dat de site een zorgdorp zou worden, een bejaardentehuis met aanverwante zorgfuncties. Maar daar wilde de gemeente Koekelberg uiteindelijk niet van weten.

In samenspraak met Brussels minister Guy Vanhengel (Open VLD) is nu beslist dat er een basisschool en een secundaire school van het GO komen. De secundaire school, die plaats zal bieden aan 800 leerlingen, wordt een school met een brede eerste graad, zegt Jacky Goris, directeur van Scholengroep Brussel. Welke richtingen in de bovenbouw zullen gegeven worden, staat nog niet vast. “Daarvoor hebben we nog tijd. De school gaat ten vroegste over vier jaar open. Hat zal afhangen van het type leerlingen dat zich inschrijft maar ook van hoe de hervorming van het secundair onderwijs er zal uitzien.”

Renovatie te duur
Het vroegere universiteitsgebouw gaat tegen de vlakte omdat het een ingewikkeld gebouw is met structurele gebreken. De kost van een verbouwing zou dan ook erg hoog zijn. Komt bij dat het niet goed ingepland is op de site. Het ligt pal in het midden van het terrein, zodat er weinig plaats overblijft voor andere bouwprojecten.

Voor de nieuwbouw wordt met een PPS-constructie gewerkt: een privé-promotor zal op de site niet alleen de twee scholen bouwen, maar ook een toren met studenten- en andere woningen, een ondergrondse parking en ruimtes voor winkels, horeca, kantoren en zorg. Op die manier is ook de gemeente tevreden. Die ziet graag een gemengd project verrijzen op het terrein.

Overigens voert Scholengroep Brussel de onderhandelingen met de promotor voor dit project niet zelf, zegt Goris. “De regie ligt bij Guy Vanhengel.” In haar bestuursakkoord heeft de VGC er zich immers toe geëngageerd om het voortouw te nemen in de uitbouw van twee nieuwe campussen voor secundair onderwijs. In Koekelberg wordt dat campus Simonis terwijl in de Schaarbeekse Gallaitstraat een campus van het katholieke net zal verrijzen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni