Kritiek op benoeming nieuwe griffier parlement

© brusselnieuws.be
29/03/2015

Het Brussels parlement heeft met Patrick Vanleemputten een nieuwe griffier. N-VA, Groen en Ecolo hebben kritiek op de benoemingsprocedure.

De griffier heeft een soort directeursfunctie. Hij staat aan het hoofd van het personeel van het Brussels parlement, zo'n 130 mensen.

Vanleemputten haalde het na een procedure die al startte in de vorige legislatuur. Onder meer N-VA heeft kritiek op de gang van zaken.

De partij hekelt onder meer dat de aanwervingscriteria slechts werden bepaald door de kleine groep die het bureau van het parlement uitmaakt. Volgens de partij kan enkel het hele parlement die beslissing nemen.

N-VA vindt het ook vreemd dat de vacature slechts 10 werkdagen openstond, dan nog in de krokusvakantie. “Mede door een beperkte communicatie van de vacature heeft hierdoor zelfs de dienstdoende adjunct-griffier – een Nederlandstalige- niet de gelegenheid gehad om zich kandidaat te stellen”, zegt Brussels parlementslid Johan Van den Driessche.

De Vlaams-nationalisten hebben ook vragen bij het niveau Nederlands van de nieuwe griffier.

N-VA vreest nu een procedureslag. “Het staat bijna in de sterren geschreven dat personen die de kans niet hebben gehad zich kandidaat te stellen of afgewezen werden, deze benoemingsbeslissing zullen aanvechten bij de Raad van State.”

Parlementsvoorzitter Picqué gaf toe dat juridische stappen mogelijk zijn. De procedure opnieuw starten zou volgens hem echter nog meer juridische risico's inhouden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni