Donderdag is ook in Brussel de laatste dag van de zomerkoopjes. Volgens verschillende organisaties waren die dit jaar geen succes. Veel mensen deden hun aankopen al in juni.

Kort voor het einde van de traditionele koopjesperiode in juli, hebben veel winkels nog heel wat in de aanbieding. Ze bieden dan ook extra grote kortingen aan. Een teken dat de solden dit jaar onder de verwachtingen bleven.

Volgens handelsfederatie Comeos daalde de omzet met 2 procent tegenover vorig jaar. Zelfstandigenorganisatie Unizo, die eerder particuliere winkels vertegenwoordigt, heeft het zelfs over een daling met 6 procent.

Comeos schuift verschillende oorzaken naar voor. "Het mooie weer in de maand juni heeft een rol gespeeld", zegt Marieke Huion van Comeos. "Veel mensen gingen daardoor voor de start van de koopjes al op zoek naar zomerkledij."

Ook de koppelverkoop zette mensen aan om reeds in juni hun inkopen te doen. "Bij de aankoop van meerdere stuks, kreeg je toen al een korting, waardoor veel mensen het gevoel hadden dat de koopjes al begonnen waren."

Tot slot speelde ook het weer de koopjes parten. "Ofwel regende het overvloedig, ofwel was het te warm om te gaan winkelen."

De onlineverkoop steeg wel licht maar dat kon niet opwegen tegen de daling.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni