© KCAP Arup Fakton

Koolhaas en Nouvel dingen mee naar congrescentrum

© brusselnieuws.be
31/03/2015

Stad en Gewest gaan verder onderhandelen met drie consortia voor de bouw van een groot congrescentrum en hotel op de Heizel. Bij de architecten zitten enkel grote namen uit het buitenland, onder wie Rem Koolhaas en Jean Nouvel.

Het bureau van de Nederlandse architect Rem Koolhaas zit in een consortium met BAM en Ghelamco, de bouwfirma's waarmee Brussel ook al onderhandelt over het geplande voetbalstadion op Parking C.

De Franse toparchitect Jean Nouvel sloeg de handen in elkaar met bouwgroep CFE en vastgoedgroep Cofinimmo. Het derde consortium bestaat uit het Deense architectenbureau Henning Larsen en bouwbedrijven CIT Blaton en Willemen.

De drie gegadigden zijn recent geselecteerd uit een grotere groep kandidaten en hebben zopas een eerste ontwerp ingediend. Dat mag echter nog niet publiek gemaakt worden. "Daarvoor is het te vroeg", zegt Perrine Marchal, woordvoerster van Brussels Expo. "De verschillende concurrenten mogen elkaars project nog niet kennen."

Stad en Gewest gaan de komende maanden met de drie consortia onderhandelen in het kader van een zogenaamde concurrentiedialoog. Het is de bedoeling om volgend jaar te landen.

'Eye catcher'
De opdracht bestaat erin een congrescentrum met 5.000 plaatsen te bouwen en een viersterenhotel met 250 kamers. Het gaat om het tweede luik van Neo, het herontwikkelingsproject voor de Heizel.

"Het congrescentrum wordt het economische hart van Neo", zegt minister-president Rudi Vervoort (PS). "We willen een gebouw dat geldt als voorbeeld qua architecturaal ontwerp en duurzame ontwikkeling. Het moet de eye catcher van het Heizelplateau worden."

"Het geheel dat het congrescentrum en het hotel gaan vormen, wordt een fundament van het internationale imago van Brussel", zegt schepen Philippe Close (PS). "Daarom is het essentieel dat het project van bij het begin gepaard gaat met een kwalitatieve, functionele en visionaire beeldvorming. En de internationale faam van de architecten die deelnemen aan de concurrentiedialoog staat hiervoor garant."

330 miljoen euro
Het congrescentrum zal uitgebaat worden door Brussels Expo. Hoeveel de investering bedraagt is nog niet duidelijk, maar ze zal betaald worden via de vennootschap die Stad en Gewest hebben opgericht voor Neo. Die beschikt over een vermogen van 330 miljoen euro. Met dat geld zal ook de aanleg van wegen, groen en recreatie gefinancierd worden.

Eerder sloot de Stad al een contract met Unibail-Rodamco-Besix voor de eerste fase van Neo. Dat omvat een groot winkelcentrum, een nieuwe bioscoop en 750 woningen. De werken zouden in 2017 moeten beginnen.

Het onderstaande plan geeft een overzicht van de verschillende geplande projecten op de Heizel:

Heizel

De Heizelvlakte zal de volgende jaren ingrijpend veranderen. Alle onze berichtgeving over een van Brussels grootste stedenbouwkundige uitdagingen vindt u hier.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving, Economie, Heizel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni