Koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen hebben dinsdag in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathderaal het traditioneleTe Deum bijgewoond. Zo’n 1.500 mensen daagden op om het vorstenpaar te begroeten.

Tijdens de plechtigheid bedankte aartsbisschop Leonard de koning voor zijn 21 julitoespraak. Daarin had de vorst gepleit voor meer solidariteit en had hij gewaarschuwd voor de gevaren van het internet en sociale media.

Naast de Koninklijke familie was tekende een hele resem hoogwaardigheidsbekleders present. Premier Michel en ministers Peeters, Reynders, Geens en Vandeput waren aanwezig. Ook Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker was een opgemerkte gast.

De politie pakte buiten de kathedraal een man op waarvan gedacht werd dat hij geseind stond. Achteraf bleek het om een vergissing te gaan.

Veiligheid
Voor het Te Deum en bij uitbreiding de hele nationale feestdag zijn strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Zo kregen alle genodigden van het Te Deum een QR-code toegestuurd die gescand werden voor de gasten binnen mochten. Op de daken rond de kathedraal stonden snipers opgesteld.

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni