Koning Filip heeft woensdagnamiddag een bezoek gebracht aan de gemeente Sint-Jans-Molenbeek. De koning bezocht er een opleidingscentrum van supermarktketen Lidl en twee artistieke jongerenprojecten.

Na de aanslagen in Parijs kwam de gemeente in een erg negatief daglicht te staan, want verschillende daders bleken uit de gemeente afkomstig. Met zijn bezoek aan Molenbeek wou koning Filip de boodschap brengen dat er ook een ander, positief verhaal te vertellen valt over de gemeente, zegt een bron binnen het Paleis.

Het bezoek stond daarnaast in het teken van jeugd en tewerkstelling, thema's die de koning na aan het hart liggen.

De koning kreeg in het opleidingscentrum van Lidl eerst een presentatie. Hij kreeg te horen dat er op dit moment in het centrum dagelijks een vijftigtal opleidingen gegeven wordt, vaak aan laaggeschoolde jongeren. Lidl zei ook samen met bedrijven werk te willen maken van "duaal leren", waarbij de student werken en studeren combineert.

'Molenbeek is my home'
De koning toonde zich vooral geïnteresseerd in de opleidingskansen die werden geboden aan jongeren uit de gemeente zelf en over hun carrièremogelijkheden. Daarna werd de koning rondgeleid op een praktijkvloer en ging hij in dialoog met jongeren in opleiding.

Nadien bracht de koning een bezoek aan het Huis van de Culturen en van de Sociale Samenhang. Hij ontmoette er jongeren van een workshop film en video, die een filmpje maakten dat een ander beeld moet schetsen van de gemeente, "Molenbeek is my home".

Daarna ging de koning kijken naar een fototentoonstelling van een andere groep jongeren. Zij maakten een fotoreportage over hun reis naar Canada, die ze financierden met de opbrengst van hun theaterstuk "Le procès de la jeunesse" ("Het proces van de jeugd"), over jongeren en stereotypen. Het grote publiek kan die tentoonstelling vanaf 4 februari ontdekken.

De koning wilde van de jongeren onder meer weten met welke stereotypen ze geconfronteerd werden. Op het einde van het bezoek gingen alle jongeren samen met koning Filip op de foto; sommigen namen ook een selfie.

'Belangrijke persoon'
Een van de jongeren, El Aroui Elmehdi (21), zei dat ze tot op het laatste moment in het ongewisse werden gehouden over welke "belangrijke persoon" hen zou bezoeken. "Het doet deugd dat hij naar hier komt. Voor ons is het belangrijk dat Molenbeek opnieuw een goed imago krijgt. De jeugd heeft daar een belangrijke rol in te spelen."

Het bezoek ging gepaard met strenge veiligheidsmaatregelen. Toch nam de koning ruim de tijd om met de jongeren te praten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni