Konijnen in de kijker op Growfunding-bazaar

SDS
© brusselnieuws.be
08/04/2015

Growfunding.bxl houdt woensdag zijn tweede bazaar in de serre van Parckfarm aan Thurn & Taxis. Een van de nieuwe projecten waar geld voor wordt ingezameld is Allée du Lapin/Konijn van de konijnen kwekende buurtbewoner Ishmaël. Die zoekt nog 1.300 euro en biedt in ruil het peterschap van een konijntje aan, tot romantische (vegetarische) dineetjes. “Een gerecht met konijn zou niet logisch zijn.”

De tweede bazaar van Growfunding.bxl zet de jongerenwerking van Tcharmela/JES in de kijker, de bekroonde wijkkantine van Parckfarm, het Feest van de Stadskip op 16 mei, en dus ook de konijntjes van de ondernemende student Ishmaël op de Allée du Kaai.

“De eerste konijnen hielden we op het balkon van ons appartement in de Brusselse Noordwijk”, laat Ishmaël weten op de website. “Maar omdat dat niet de beste plek was, zijn we verhuisd naar de Allée du Kaai aan Thurn & Taxis.” Samen met zijn broer en vader bouwde hij een groot konijnenhok, helemaal uit recupmateriaal. “De bedoeling is om rust te brengen in de stad en anderen te leren omgaan met dieren in de stad.”

Momenteel heeft Ishmaël twaalf konijnen. Maar de student heeft geld nodig voor onder meer inentingen en medicijnen, hooi, stro en voedingssupplementen. Voor de komende twee jaar is hij op zoek naar 1.800 euro, waarvan al bijna een derde is ingezameld.

Van discobar tot stripexpo
"Het mooie is dat als Ishmaël en zijn vrienden bezig zijn de hokken schoon te maken en de konijntjes daar rondlopen, buurtbewoners spontaan stoppen", zegt projectmanager Frederik Lamote aan brusselnieuws.be. "Ze zijn een middel om mensen spontaan samen te brengen. Zo hebben buurtbewoners ook al groentebakken aan de hokken geplaatst. De groenten moeten dienen voor een sociale kantine, en zouden voor een deel ook naar de konijnen gaan."

Growfunding.bxl ontstond anderhalf jaar geleden uit de afdeling sociaal werk van hogeschool Odisee. De site kan terugblikken op zeventien geslaagde projecten, van een stripexpo in Brussel-Noord en een kaasmakerij tot een discobar en een rechtszaak om meer fietspaden binnen te slepen. Drieduizend donateurs zegden al hun steun toe, voor in totaal ruim 150.000 euro. Vanaf vandaag/woensdag worden projecten er niet alleen in het Nederlands en Frans voorgesteld, maar ook in het Engels.

"Het zijn stuk voor stuk lokale Brusselse projecten van kleine ondernemers", verklaarde projectmanager Frederik Lamote van Odisee het concept onlangs aan tvbrussel. "Die focus op Brussel is er ook om beeldvorming rond Brussel te veranderen. Elk project op Growfunding toont schitterende verhalen van sociaal ondernemerschap."

Ook aan de Ninoofsepoort zou Lamote heel graag aan de slag gaan. "Het park laat toch nog wel even op zich wachten", zegt hij aan brusselnieuws.be. "Ik denk ook dat er vanuit de overheid ruimte is voor positieve experimenten met gebruik van tijdelijke ruimte, na het succes aan Thurn & Taxis."

Alle info op de Growfunding-website. Ishmaël en de jongeren van Tcharmela kun je in twee video's hieronder bekijken:

Allée du Lapin / Konijn / Rabbit / أرنب / Conejo / Kanninchen / Coelho from growfunding/bxl on Vimeo.

Tcharmela from growfunding/bxl on Vimeo.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni