Komst van rechtse Franse journalist doet stof opwaaien

© brusselnieuws.be
23/12/2014

De geplande signeersessie van de Franse journalist en intellectueel Eric Zemmour in boekhandel Filigranes zorgt in de Franstalige pers voor heel wat consternatie. Politica Zoubida Jellab (Ecolo-Groen) wil dat Zemmour de toegang tot Brussel ontzegd wordt.

Eric Zemmour, journalist bij Le Figaro en veelgevraagde tv-persoonlijkheid, komt op 6 januari naar Brussel. Hij is er uitgenodigd op een literair ontbijt bij Cercle de Lorraine, signeert zijn boek in boekhandel Filigranes en gaat ook spreken in een country club in Ukkel.

Hij staat bekend als een conservatief en kwam enkele dagen geleden in opspraak toen hij aan een Italiaanse krant zei dat “de situatie van een volk binnen een volk, zoals de moslims binnen het Franse volk, tot chaos en burgeroorlog zal leiden”.

Brussels gemeenteraadslid Zoubida Jellab wil daarom dat burgemeester Yvan Mayeur (PS) Zemmour verbiedt het grondgebied van de stad te betreden, zo bericht Le Soir. Ze herinnert eraan dat ook de Franse komiek Dieudonné enkele jaren geleden een dergelijk verbod kreeg, net als prediker Tareq Al Suwaidan onlangs.

Mayeur gaat daar echter niet op in. “Als hij in privékring zijn mening geeft, zijn dat mijn zaken niet.” Enkel als er problemen voor de openbare orde dreigen te ontstaan, zal Mayeur ingrijpen. Ook burgemeester van Ukkel Armand De Decker (MR) is niet van plan de komst van Zemmour te verhinderen.

De Cercle de Wallonie in Luik heeft zijn uitnodiging om Zemmour op 13 januari te ontvangen, wel ingetrokken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Ukkel, Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni