Koerden in hongerstaking voor Europarlement

© brusselnieuws.be
01/10/2014

Veertien Koerden en één Assyriër zijn sinds maandagochtend in hongerstaking op het Luxemburgplein voor het Europees Parlement. Ze eisen dat de internationale coalitie ingrijpt in Kobani, de Koerdische stad in het noorden van Syrië die hevig onder vuur ligt van de Islamitische Staat (IS).

Ze eisen ook dat Europa Turkije op de vingers tikt voor haar ‘indirecte steun’ aan IS.

Kobani ligt op amper 25 kilometer van de Turkse grens. Desondanks is IS enkele weken geleden een offensief gestart tegen de stad. Volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zijn hierdoor meer dan 140.000 mensen uit de omgeving op de vlucht geslagen richting Turkije.

“De hongerstakers wonen hier maar hebben allemaal familie in en om Kobani”, zegt woordvoerder Salih Ucar van het Koerdisch instituut aan brusselnieuws.be.

Afgelopen week is een internationale coalitie met luchtaanvallen gestart tegen het IS-hoofdkwartier in de stad Raqqa, zo’n 130 kilometer zuidwaarts. De Koerdische milities in Kobani moeten het echter alleen zien te rooien. Ondertussen is IS begonnen met het afvuren van mortiergranaten op Kobani.

“Sporadisch hebben we contact met mensen in de stad”, zegt Ucar. “De situatie is er heel moeilijk.”

Aflossing
Duizenden Koerden verzamelden aan de Turkse kant van de grens om hun volksgenoten in Kobani te steunen, maar werden met traangas teruggedreven. De Turkse regering vreest dat deze strijders krijgservaring op zouden doen in Syrië en die dan gaan toepassen in de separatistische strijd.

Terzelfdertijd, zeggen de hongerstakers, laat de Turkse staat toe dat Syriëstrijders uit Europa via Turkije binnenstromen en dat gewonde IS-leden over en weer tussen het front en Turkse ziekenhuizen gebracht worden.

De hongerstakers blijven nog op het Luxemburgplein tot en met vrijdag, elke dag van 10 tot 17 uur. Dit weekend worden ze afgelost door een nieuwe groep van 15 personen. Het Brusselse Koerdisch Instituut plant nog andere acties volgende week.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Politiek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni