1421 koen de graeve
© Kathleen Michiels

Koen De Graeve: 'Ik heb mezelf te lang muziek ontzegd'

Tom Peeters
© Agenda Magazine
08/04/2014

"Het pure genieten van muziek maken, van in een groove zitten en samen een close harmony zingen: ik heb het mezelf te lang ontzegd," zegt een enthousiaste Koen De Graeve. Daarom heeft de acteur beslist de tv-, film- en theateropdrachten dit jaar tot het strikte minimum te beperken en van zijn hobby zijn beroep te maken.

"Ik had geen zin meer om muziek tussen de soep en de patatten te blijven doen. Voor ik naar de toneelschool ging, speelde ik al gitaar en verzon ik liefst van al liedjes. En ook later, bij de voorbereidingen van nieuwe voorstellingen, was ik de eerste die met ideeën voor de muziek kwam aandraven." Ondertussen sleutelde de acteur in zijn vrije tijd naarstig aan een eigen Nederlandstalig repertoire. Toen hij twee jaar geleden terugkwam van vakantie hadden de songs zich zodanig opgestapeld dat hij niet langer bij de pakken wou blijven zitten. "Met enkele vrienden-muzikanten ben ik de studio ingedoken." Onder anderen acteur-drummer Bert Huysentruyt, trompettist Sam Vloemans en backings Charlotte Vandermeersch en echtgenote Ariane Van Vliet tekenden present.

Ondertussen is het gezelschap, uitgegroeid tot een dozijn muzikanten, inclusief drie blazers, de laatste overdubs aan het opnemen van een eerste album dat eind augustus verschijnt. "Straks gaan we mixen, en in mei komt er een eerste single uit," zegt De Graeve. Maar eerst volgen er nog enkele optredens met 'de kleine Post'. "Ik ben een muzikale veelvraat. Ik hou zowel van Bon Iver als van de Pixies, Neneh Cherry, The Beatles en Eminem. De set is heel verscheiden. Soms heb ik zin in een heel dansant nummer, soms in een popsong waar je gewoon blij en opgewekt van wordt, soms in een massievere rocksound, en soms in een kwetsbare ballad. Ik heb geen zin om daar een keuze tussen te maken. Ik wil al die energieën aanspreken."

De stap die De Graeve zet, is niet vanzelfsprekend, gewaagd zelfs, maar hij noemt hem wel logisch. "Tijdens de allereerste try-outs vorige zomer was ik erg zenuwachtig, omdat ik naar buiten kwam met iets wat ik helemaal zelf bedacht had. Ik begaf me op onbekend terrein met liedjes waar ik lange tijd heel klein en beschermd mee had geleefd. Voor mij houdt dat een attitudeswitch in, en voor het publiek dat me kent van op tv of in de film moet ik een perceptieswitch bewerkstelligen. Ik zou natuurlijk liefst willen dat de mensen zo snel mogelijk komen kijken voor de muziek, en niet voor de acteur. Maar ik begrijp dat dat tijd zal kosten en daar heb ik vrede mee."

Ondertussen merkte de zanger wel dat hij als frontman baat heeft bij zijn knowhow als acteur. "Als ik helemaal als mezelf op dat podium stond, ontbrak er iets. Ik besefte dat ik het feit moest benutten dat ik een meter hoger stond dan mijn publiek. Dat verwacht immers dat je een universum creëert, een code schept die je aan beide kanten kunt en wilt geloven." Inspiratie voor dat universum vindt De Graeve zowel in zijn persoonlijke leven als in dat van anderen. "Verliefdheid, liefde, verlies, verdriet, de grote existentiële shit waar we met z'n allen in zitten: het zijn allemaal thema's." In 'Slome Willy' zet hij een karakter neer dat niet meedraait in de carrousel en alles op zijn eigen tempo doet. "Ik denk dat de maatschappij dat soort mensen nodig heeft, mensen die anders zijn en níet meedoen."

Koen De Graeve en de Post

data: 17/4, 12.30

tickets: gratis

waar: The Music Village

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni