1436 Feeerieen The Bear that wasnt Sons of noel and adrian

Knus aan de kiosk met Boterhammen in het Park en Feeërieën

Tom Peeters
© Agenda Magazine
25/07/2014

"Ik zing in de taal van m'n moeder / Ik zing in m'n moedertaal / Tussen walvissen en haaien / Is ook plaats voor een garnaal": het emanciperende uitgangspunt waarmee in 1990 de eerste editie van Boterhammen in het Park werd georganiseerd, heeft na 25 jaar zijn nut bewezen. Meer zelfs, de vaste lunchafspraak in het Warandepark heeft er met de Feeërieën nu al ruim tien jaar een zusterfestival bij dat ook 's avonds parels uit de zee opduikt.

Bovenstaand fragment komt natuurlijk uit een lied van grootmeester Raymond van het Groenewoud die de voorbije kwarteeuw de meeste boterhammen gesmeerd heeft. Met zijn acht passages steekt hij precies Johan Verminnen de loef af, de zanger die hem aan het begin van zijn carrière de vraag stelde: ‘Wil je origineel of een doorslagje zijn?’"

Dat Raymond de afsluiter is van deze verjaardagseditie met verder troonpretendent Flip Kowlier, beloften Hannelore Bedert en Stoomboot, en een eerbetoon aan Wannes Van de Velde mag dan ook geen verrassing heten. Opvallend: Klaas Delrue doet het in de taal van zijn grootmoeder, die Frans sprak, en na de lunch verzorgen De Piepkes elke dag nog extra kinderanimatie. Wie er dan nog niet genoeg van heeft, kan herinneringen ophalen in het Grand Café van Muntpunt, waar de affiches van de voorbije 25 jaar aan de muur hangen.

Langer blijven plakken is trouwens aangeraden, want al voor de elfde keer op rij wordt de kiosk in het Warandepark bij valavond ingepalmd door het zusterfestival van Boterhammen. Op de Feeërieën stellen nieuwe en oude namen (en gedaanten) vers materiaal voor dat gedijt bij het ondergaan van de zon. Voor het Nederlandstalige alterego van Mauro Pawlowski was 's middags geen plaats, dus mag hij 's avonds het voorprogramma spelen van Sun Kil Moon, alias de nog steeds onderschatte singer-songwriter Mark Kozelek van wijlen Red House Painters.

Zijn jongere collega Perfume Genius geeft een voorsmaakje van het nieuwe album Too bright en brengt in zijn kielzog debutant Douglas Dare mee, die qua ingehouden pianopracht en vocale zeggingskracht amper moet onderdoen. Een ouderwetse troubadour uit de VS, stemmige hoogstandjes uit IJsland en Leuven en de traditionele dubafsluiter, dit keer met Killing Sound, de nieuwste sensatie uit Bristol, brengen dromerige, troostende liedjes en huiveringwekkende soundscapes om het einde van de grote vakantie mee te verteren.

Boterhammen in het park

data: 25 > 29/8, 12.00 & 20.00 uur

tickets: gratis

waar: Warandepark, 02-548.24.24

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Muziek, Events & Festivals

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni