© Tournevie

Klusbibliotheek Tournevie vanaf augustus in Brussel

SDS
© brusselnieuws.be
18/05/2015

Een ‘bibliotheek’ waar je in ruil voor een lidmaatschap van 20 euro een heel jaar lang werktuigen en klusmateriaal kan uitlenen. Dat is Tournevie, het nieuwste project op Growfunding.bxl.

Heel veel mensen klussen wel eens in en rond het huis. Maar de benodigde boren, slijpschijven of schuurmachines heb je hooguit een paar keer per jaar nodig, en de rest van de tijd liggen ze vaak stof te vergaren op zolder of in de berging.

De non-profituitleendienst voor werktuigen Tournevie opent komende zomer de deuren in Micro Marché. Het principe is eenvoudig en werkt zoals een bibliotheek: in ruil voor een jaarlijks lidmaatschap van 20 euro krijg je als lid toegang tot het hele assortiment gereedschap.

Instrumentheek in Kortrijk
Initiatiefnemer – en import-Brusselaar – Olivier Beys (30) haalde de mosterd voor Tournevie in Kortrijk, waar een soortgelijk initiatief, de Instrumentheek, al bestaat. Die was op zijn beurt weer geïnspireerd door Canadese voorbeelden.

"Financieel levert het voor de leden een enorm voordeel op”, zegt mede-initiatiefnemer Maarten Depypere (30) aan brusselnieuws.be. "Het concept is ook ecologisch, en gaat in tegen de wegwerpcultuur. Daarnaast creëren we een gemeenschap van mensen met allerlei achtergronden en leeftijden die elkaar hier tegenkomen." Tournevie past door al die kenmerken perfect binnen de nieuwe deeleconomie.

Behangafstomer
Qua werktuigen zal de klant kunnen kiezen uit een aanbod van onder meer behangafstomers en nietmachines tot zagen en boren. "Maar de lijst is nog lang niet definitief. We kunnen nu ook nog niet exact inschatten wat onze leden zoals nodig zullen hebben. Daarom kunnen ze ook een vragenlijst over hun geplande werkzaamheden invullen op de site", zegt Depypere.

Leden zullen in de lokalen van Tournevie advies kunnen krijgen over de meest geschikte werktuigen voor hun geplande klus, en ook kunnen deelnemen aan workshops om met gespecialiseerde werktuigen om te leren gaan. "De openingsuren zijn nog niet vastgelegd, maar het wordt wellicht twee of hopelijk drie keer per week."

De initiatiefnemers kregen financiële steun van de Cera Holding en Triodos, en sponsoring van de producenten IFixit, Bosch en Metabo. Maar om het project zelfbedruipend te maken tot er zich genoeg leden hebben aangesloten, zijn de vrijwilligers van Tournevie nog op zoek naar fondsen. Sinds vorige week staat hun project daarom op de website van Growfunding.bxl. Na vier dagen staat de teller op 960 euro van de benodigde 8.000 euro.

"We zijn op zoek naar dat bedrag omdat we werktuigen willen aankopen van goede kwaliteit, waarvan de herstelstukken ook beschikbaar blijven. Dat past binnen onze ecologische visie", zegt Depypere. "We hebben ook iemand binnen ons team die jaren bij een grote machineproducent heeft gewerkt, en al deze toestellen kan herstellen."

Daarnaast zijn werktuigen die u niet meer gebruikt of nodig heeft uiteraard ook welkom. Op de website staat een verlanglijstje. Wie nog zelden gebruikt gereedschap heeft liggen, kan hen contacteren via info@tournevie.be.

Het Growfundingfilmpje van Tournevie kunt u hieronder bekijken:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni