'Kleine Vlaamse gemeentes moeten fuseren'

© brusselnieuws.be
14/04/2014

Vlaamse gemeenten met minder dan 15.000 inwoners zouden beter fuseren. Dat stelt het Agentschap voor Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid. Rond Brussel gaat het onder meer om faciliteitengemeenten Linkebeek, Drogenbos, Kraainem en Wezembeek-Oppem.

Sinds 2010 is het mogelijk voor Vlaamse gemeenten om vrijwillig samen te gaan. Hoewel daar een financiële bonus aan vast hangt, ging geen enkele gemeente er tot nu toe op in.

In een nota stelt het Vlaams Agentschap voor Binnenlands Bestuur nu om het fusiebeleid door te drijven, zodat er na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 een nieuwe golf kan doorgevoerd worden. Er zou wel nog steeds op vrijwillige basis gewerkt worden.

Het Agentschap kijkt daarvoor naar gemeenten met minder dan 15.000 inwoners. Zeker de gemeenten met minder dan 10.000 inwoners komen in aanmerking. De fusies moeten gemeenten een krachtiger bestuur opleveren en hen meer financiële armslag geven. Sinds de financiële crisis zitten veel gemeenten immers in slechte papieren.

In heel Vlaanderen gaat het om 166 gemeentes met minder dan 15.000 inwoners. Rond Brussel lopen vooral faciliteitengemeenten Linkebeek en Drogenbos in de kijker aangezien geen van beide meer dan 5.000 inwoners telt.

Andere kandidaten zijn Machelen, Steenokkerzeel, Hoeilaart, Kraainem en Wezembeek-Oppem die allemaal tussen de 10 en de 15.000 inwoners tellen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni