Kleding is favoriete buit winkeldieven

© brusselnieuws.be
04/03/2015

In ongeveer een derde van de gevallen gaan Brusselse winkeldieven aan de haal met kleren. Daarmee is kleding het vaakst gestolen winkelartikel in Brussel. Maar het aantal werkelijke diefstallen ligt nog veel hoger dan het aantal aangegeven feiten, zegt de federale politie.

Van de 3.066 keer dat een Brusselse winkelier in 2013 diefstal meldde bij de politie ging het 927 keer om gepikte kleding. Dat staat te lezen in een rapport van de federale politie.

“De cijfers komen echter niet overeen met de werkelijkheid”, zegt Peter Dewaele, woordvoerder van de federale politie, aan brusselnieuws.be. “Winkeliers brengen ons enkel op de hoogte wanneer ze de dader hebben kunnen vatten. Als ze een vermoeden hebben dat er spullen verdwijnen en ze meer moeten bijbestellen dan dat ze verkopen, horen we meestal niets. We veronderstellen dat het effectieve aantal diefstallen vele malen hoger ligt.”

Naast kleding blijkt vooral voeding, met 828 aangiftes in 2013, erg gegeerd onder dieven. Parfum en schoonheidsproducten staan samen op de derde plaats met 361 aangiftes.

Wat verder nog opvalt is dat in de rest van België niet kleding maar wel voeding het vaakst ontvreemd wordt. “De enorme concentratie van kledingwinkels in Brussel lijkt mij daarvoor de meest logische reden,” zegt Dewaele, “maar omdat we de cijfers zo ongeloofwaardig laag vinden, analyseren we ze niet ten gronde en kan ik dus geen exacte oorzaak meegeven.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Economie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni