'Klassieke taxichauffeurs rijden soms ook voor Uber'

© brusselnieuws.be
30/07/2015

Hoewel de klassieke taxibedrijven op voet van oorlog leven met Uber, zouden sommige taxichauffeurs ook voor de veelbesproken app rijden. Het zou gaan om chauffeurs die de eindjes moeilijk aan elkaar kunnen knopen. Officiële cijfers zijn er niet.

In de marge van de taxistrijd zijn er al langer geruchten dat sommige chauffeurs van twee walletjes eten. De krant La Capitale ​bericht nu ook over de opmerkelijke cumul. Een regelmatige klant van Uber zegt in de krant dat al verschillende chauffeurs hem bekend hadden dat ze eigenlijk ook voor een klassiek taxibedrijf werkten.

Officieel wil niemand het fenomeen bevestigen, maar de sector ontkent ook niet dat het voorkomt. "Wij hebben daar al sporadisch over gehoord, maar of het echt op grote schaal gebeurt, daar durf ik mij niet over uitspreken", zegt Pierre Steenberghen van de beroepsvereniging aan onze redactie.

"De vraag is ook hoe een chauffeur dat zomaar kan doen. Een chauffeur met een officiële taxi kan op elk moment gecontroleerd worden, en kan niet zomaar zonder officiële taximeter rijden. Bovendien is een dag van een taxichauffeur al vermoeiend, ik kan mij moeilijk inbeelden hoe het dan nog mogelijk is om te cumuleren na de uren."

Toch kan Steenberghen zich ook inbeelden waarom sommige chauffeurs het toch zouden doen. "Het levert iets extra op, en de inkomsten van taxichauffeurs zijn erop achteruit gegaan sinds Uber opereert in Brussel."

Oorlog
De traditionele taxisector leeft al een hele tijd op voet van oorlog met Uber. De sector heeft de federale minister van fraudebestrijding aangeschreven en verwacht ook snel een signaal. "Als er geen reactie komt voor het einde van volgende maand, of UberPop mag zomaar blijven bestaan, dan gaan wij actie voeren", herhaalt Pierre Steenberghen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni