voetgangerszone centrale lanen
© Ivan Put

'Klagende handelaars schieten zich in eigen voet'

© brusselnieuws.be
21/10/2015

"De problemen van het centrum zijn helemaal niet te wijten aan de voetgangerszone." Dat zegt winkelier Jacques Wittmann in een reactie op de felle tegenstand van heel wat collega-handelaars.

We berichtten eerder al dat heel wat winkeliers klagen over terugvallende inkomsten sinds de invoering van de voetgangerszone op en rond de Anspachlaan. Tegenstanders vechten het nieuwe circulatieplan ook juridisch aan. Maar volgens andere handelaars is de voetgangerszone net een kans.

Jacques Wittmann van juwelenzaak Degreef behoort tot de laatste categorie. "De voetgangerszone is onze enige kans om stand te houden in de concurrentiestrijd met shoppingcentra", zegt Wittmann in Le Soir. "Ik hoor zeggen dat het de centrale lanen achteruitgaan en dat er nog enkel pitazaken zijn. Maar het is net daarom dat we de voetgangerszone nodig hebben!"

Wittmann raadt het stadsbestuur aan om iets te doen tegen de klagers. "Ze schieten zichzelf in de voet", klinkt het. "Het is door hun protest dat klanten wegblijven. Ze doen mensen geloven dat de voetgangeszone onbereikbaar, vuil en onveilig is, maar dat is fout."

Via kaartjes
De juwelier gelooft niet dat de omzetcijfers dalen door de voetgangerszone. Als er toch een achteruitgang is, heeft het volgens hem te maken met andere factoren zoals de werf op het Rogierplein (in het geval van de geplaagde Adolphe Maxlaan), of de dienstverlening aan de klanten. "De dag van de inhuldiging hebben wij een e-mail gestuurd naar onze 18.000 klanten om uit te leggen hoe ze tot bij ons kunnen komen. En ze blijven komen, zonder problemen."

Dat doen wel meer handelaren, meldde De Standaard dinsdag. Via kaartjes en video's leggen ze klanten uit hoe die vlot tot bij de winkel kunnen geraken. Via de nieuwsbrief van de schoenenwinkel Hatshoe in de Dansaertstraat kunnen klanten een kaartje printen, waarop met rode pijlen aangeduid staat hoe ze tot bij de zaak geraken. Bij kapperszaak Hair Club verspreiden ze de kaartjes via hun Facebookpagina.

"Veel klanten willen nu eenmaal met de auto voor de winkeldeur kunnen parkeren, maar door de gebrekkige communicatie van de Stad, blijft alleen de foute boodschap hangen dat zoiets niet meer mogelijk is. Dat beeld willen we bijsturen: we blijven vlot bereikbaar en er zijn voldoende parkings in de buurt", klinkt het bij Hair Club.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Samenleving, Economie, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni